Piramide

𓀅 Mizeria de la Piramide – Egipt (V)

Ce speram să fie cea mai frumoasă excursie și punctul culminant al vizitei în Egipt, mi-a lăsat cel mai amar gust: marea piramida din Giza.

Am plecat de la hotel din Hurghada la 2 noaptea și ne-am întors la ora 23. Din care minim 15 ore le-am petrecut în autocar. După un drum de 7 ore, am ajuns la Cairo. Orașul nu este așa aglomerat cum mă așteptam și s-a circulat foarte bine. Au un mare punct forte pentru toate străzile și autostrăzile lor. Drumurile sunt foarte bune în Egipt.

Primul obiectiv a fost Muzeul de Egiptologie, localizat în centrul orașului Cairo, în Piața Tahrir. Un muzeu aglomerat, mic(comparativ cu marile muzee ale lumii) și în care exponatele erau îngrămădite unele lângă altele, neșterse de praf și neîngrijite. Era o taxă foto de 50 de lire egiptene, dar dacă făceai poze făra să fi achitat taxa și nu erai prins era ok. Dacă erai prins, scăpai cu 1 euro oferit paznicului. Singurul lucru care m-a impresionat a fost masca lui Tutankamon si obiectele găsite în mormântul său. În rest, am văzut exponate mai frumoase din Egiptul Antic în marile muzee ale lumii. Păcat…

După vizita la muzeu am luat masa la un restaurant tip vapor foarte frumos situat pe Nil. Nilul este un fluviu plin de viață, peștii mai aveau puțin și săreau pe mal.

in drum spre marea piramida din Giza

Au urmat piramidele din Giza. Ei bine, Giza este un oraș mizerabil, nici măcar la piramide nu se face curat, iar totul arată deplorabil în jur. Blocuri la roșu, clădiri neterminate, gunoaie cât cuprinde.

Am ajuns la piramide. O căldură demnă de deșertul Zahara la marea piramida din Giza, cred că erau peste 50 de grade lejer. Când să stăm să ne facem poze, să admirăm piramidele sau mai știu ce vrei să faci, am fost încercuiți de o mulțime de egipteni în jurul vârstei de 10-15 ani. Pur și simplu se băgau în noi și prima senzație a grupului a fost de panică pentru că ne era frică să nu ne fure gențile și să fugă. Erau ca o haită de hiene care înconjoară o turmă de ierbivore, cum ne strângeam noi, cum micșorau și ei cercul. Ghidul ne zicea să nu ne panicăm, așa sunt ei. Persoanele în vârstă din grup (cam jumătate) au plecat la autocar. Soțul meu și aproape tot restul grupului au coborât în piramida mamei lui Keops (împreună cu 10 egipteni mici care se plimbau non stop prin tunelul de acces și așa îngust) iar eu și încă 4 persoane am rămas afară cu “prădătorii”. Mi-am dat seama că nu am mare lucru de valoare în geantă, mi-am luat telefonul în mână și am stat să văd ce se poate întâmpla. Evident că de îndată ce am rămas singură, m-au încercuit, și-au scos toți telefoanele (care erau la fel de smart ca al meu) și au început să mă roage să facem un selfie împreună….

Langa marea piramida din giza am făcut selfie-uri cu câțiva, dar deja mă plictisisem. După ce m-am uitat mai bine la ei, am văzut că sunt bine îmbrăcați, deci nu intenționează să îmi fure nimic, doar să nu mă lase să îmi fac eu poze liniștită. Sau să respir aerul din jur. Am putut face poze liniștită la panoramă, pentru că nu urcaseră până acolo.

Toată experiența piramidelor și a Sfinxului a fost presărată cu băieți egipteni care doreau poze cu noi. În special cu mine, care eram singura persoană blondă din grup… Lucky me!

Sfinxul din Giza

După marea piramida din Giza, am vizitat un magazin de parfum. Experiența a fost foarte plăcută. Am mai vizitat un magazin de bumbac. Am cumpărat câteva lucruri pentru noi. Deși erau prețuri fixe, nu m-am putut abține și am negociat și acolo. În magazinele în care am fost în tur a fost foarte frumos. A fost curat, răcoare, ne-au servit cu ceai de hibiscus și nu au încercat să ne bage nimic pe gât. Ne-au lăsat să cumpărăm în voie ce vrem.

Și la acest tur am fost însoțiți de poliție, la fel ca la vizita la Luxor și Valea Regilor. Puteți citi și despre Mega Safari în deșert sau de ce nu cred că voi mai merge vreodată în Egipt.

Cu acest articol se încheie seria de articole despre experiența mea în Egipt. Sper că v-am amuzat și mă bucur că v-am prezentat lucrurile așa cum sunt, de fapt. Adică vezi o sumedenie de poze pe rețelele sociale, sau pe wikipedia, și crezi că totul este perfect în concediile altora, dar lucrurile nu stau mereu așa.

Piramidele din Giza vazute din mahala

Summary
Review Date
Reviewed Item
Vizita la Piramide
Author Rating
11stargraygraygraygray
Event
Excursie de o zi la Piramidele din Giza
Location
Giza, Egipt,

2 thoughts on “𓀅 Mizeria de la Piramide – Egipt (V)”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.