Egipt - Luxor și Valea Regilor

𓀃 Egipt – Luxor și Valea Regilor (III)

Prima noastră excursie în Egipt a fost la Luxor. Am plecat de la hotel la ora 4 dimineața și ne-am întors la ora 23 seara. Am mers într-un convoi de autocare cu poliția după noi, pentru siguranța noastră. Un politist în civil a fost prezent în fiecare autocar. Și nu degeaba…

Valea Regilor Egipt

Am vizitat Valea Regilor din  Egipt cu 3 morminte care erau deschise atunci, deoarece nu sunt toate mormintele deschise pentru vizitare mereu. Mormintele nu au nimic în ele, doar heroglife și ‘graffiti’ din secolul 19-20. Paznicii mormintelor insistă să facă poze cu tine contra sumei de 1 euro. Costă 10 euro să faci poze în morminte, dar este țara în care poți face câte poze vrei pentru un mic bacșis de 1 euro oferit paznicului. Tot in Valea Regilor din Egipt putea fi vizitat și Mormântul lui Tutankhamon pentru suma de 200 de lire egiptene.

Am fost la templul reginei Hatchepsut, un templu construit într-un amfiteatru natural care nu pot spune că m-a impresionat foarte mult. Majoritatea statuilor au fost distruse iar căldura era insuportabilă. Doar priveliștea Luxorului era frumoasă, te aflai în deșert și în depărtare se vedea doar vegetație.

Am luat masa pe malul Nilului la un restaurant drăguț și am traversat Nilul cu o bărcuță cu motor. Deși scurtă, a fost o experiență foarte frumoasă, care m-a făcut să regret că nu am luat și o croazieră pe Nil.

Am mai oprit pentru poze la Coloșii lui Memnon – două statui mari ale faraonului Amenhotep III.

Colosii lui Memnon

Am vizitat templul Karnak care chiar a fost punctul culminant al zilei. Templul este impresionant, plin de coloane, este cea mai mare construcție religioasă a lumii. Pe lângă informațiile clasice, ghidul ne-a oferit și unele mult mai practice. Ne-a arătat cât de mult se inunda templul înainte să se ridice barajul de la Aswan, de ce unele coloane aveau sus o floare de lotus deschisă, ce caută o rampă din lut lângă un zid etc. Aici se află și obeliscul al cărui ‘frate’ este acum în Place de la Concorde, oferit cadou de egipteni în secolul 19, pentru care au primit la schimb un ceas..
Aici s-a dovedit folositor și polițistul din autocar. Un vânzător a vrut să blocheze o femeie singură într-un magazin, să nu iasă până nu cumpără ceva. Când a zis că este un polițist în autocar și a început să strige după el, vânzătorul a deschis ușa și a lăsat-o să plece.

Am vizitat un atelier de alabastru unde oamenii erau foarte amabili. Au pus la cale și un mic show pentru noi și ne-au servit cu ceai de hisbicus. Atmosfera era una frumoasă, dar prețurile suvenirurilor erau ridicate. Am încercat să negociem dar nu ne-am atins de nimic. De la 1800 LE pentru 2 suveniruri ne-a scăzut la 550 LE pentru unul singur. Noi puteam oferi 450 LE pentru două statui mici.

În schimb, în fabrica de papirus prețurile erau mai ok. Am văzut cum se face papirusul și am luat unul pentru acasă. Am vrut sa luăm de aici pentru că papirusul este monopol de stat, tot ce se găsește în magazinele de suveniruri este din frunză de palmier. Am negociat un preț, ne-au spus că ne mai oferă “cadou” alte cuvinte scrise pe el și apoi ne-au taxat pentru ele, pe notă. Asta nu a fost negociere, a fost nesimțire. Stabilim un preț și apoi scriem pe foaie altceva. Evident că am sesizat și le-am atras atenția și am plătit fix cât am negociat. Or fi ei egipteni, dar totuși noi suntem din România.

În jurul obiectivelor erau tot felul de vânzători care încercau să te atragă prin diferite mijloace. De exemplu, îți ofereau un obiect cu un dolar. Te arătai interesat și apoi îți cereau pe el un dolar egiptean. Aparent, un dolar egiptean ar valora 15 euro, dacă ar exista. Și de aici începea negocierea. Să zicem că ai decis că prețul este 5 euro și vrei să plătești, scoți banii și îți cer 10 euro. Adică trebuie să ai nervii tari și să îți păstrezi buna dispoziție cu ei, chiar îți testează răbdarea.

Egipt - Luxor și Valea Regilor

Ghizii noștrii ne-au ajutat destul de mult și au negociat multe obiecte la prețuri juste. Sau care mi se par mie ok. Adică nu aș da 100 lei pe o piramidă decorativă, dar aș da 20 lei. Sau și mai bine, 4 lei. :))

Drumul Hurghada – Luxor a fost în sine o experiență, trece printr-o mulțime de sate situate pe malul Nilului sau al canalelor sale. Sate păzite cu pușca de una sau mai multe persoane. Egiptul nu este genul de țară unde să îți închiriezi o mașină și să te plimbi pe unde vrei.

Mai poți despre impresiile noastre despre Statiunea Hurghada din Egipt sau despre hotel si zbor in vacanta noastra all inclusive din Egipt.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Excursie cu Christian Tour in Valea Regilor si Luxor
Author Rating
51star1star1star1star1star
Product Name
Excursie de o zi in Valea Regilor si Luxor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.