grădinița online

Cum decurge pentru noi grădinița online

Avem deja câteva săptămâni de grădiniță online și pot emite ceva păreri subiective despre această formă de învățământ. Pentru noi, grădinița online nu este grădiniță. Nu este NOUL NORMAL. Este doar o soluție de compromis. O soluție în care copilul mai învață câte ceva, dar cu ce “costuri”.

Părțile bune ale grădiniței online

  • Copilul capătă cunoștințe noi într-un mod distractiv.
  • Își vede colegii pe zoom și pe doamna educatoare.
  • Învață să folosească tableta/laptopul.
  • Are o rutină zilnică.
  • Copiii sunt acasă, în siguranță.
  • Își dezvoltă abilități de comunicare și de răbdare. Sunt nevoiți să vorbească mai mult, dar pe rând.
  • Lucrează în echipă.
  • Copiii petrec mai mult timp acasă alături de cei dragi.
  • Dacă vrei, poți învăța foarte bine și online.

Părțile rele în grădinița online

  • Nu mi se pare normal și sănătos ca un copil să stea în fața unui dispozitiv timp de 30-40 minute cât durează o oră online și însumat aproape o oră jumătate pe zi.
  • Ne conectăm virtual dar nimic nu înlocuiește jocul și veselia copiilor în colectivitate.
  • Nu te poți aștepta ca un copil între 3-5 ani să stea singur în fața unui dispozitiv.
  • Copiii învață într-adevăr lucruri noi dar aici vin în ajutor și părinții care trebuie să își ia rolul de educator în serios: printează fișe de lucru, cumpără materiale didactice, pregătește materiale pentru diferite activități: adună frunze, castane etc.
  • Costul grădiniței online nu este chiar mic.
  • Dacă nu ai conexiune bună la internet sau aparatură ok, vai de tine. Eu am un laptop pe care îl utilizează cea mică. Îl folosesc pentru blog. Merge bine, se aude bine, dar nu îi merge prea bine microfonul. Săracul copil trebuie să țipe mereu ca să se facă auzită. Acum trebuie să investesc în căști.
  • Copilul își pierde răbdare și concentrarea. Iar acasă poate foarte bine să plece din fața calculatorului :)) Sunt zile în care nu dorește să participe și simt eu o corvoadă în a o convinge să o facă. 
  • Pe lângă timpul petrecut în timpul grădiniței online, copilul poate cere să petreacă alt timp la televizor, de exemplu. Și așa ajunge să petreacă câteva ore pe zi în fața ecranelor.
grădinița online

Am cerut și părerea unui specialist referitor la utilizarea tehnologiei de către preșcolari. Elena Nedelcu – Specialist în educație și intervenție timpurie, Președintele Asociatiei Aripi Albastre, spune:

Cumva, în lumea de astăzi, dominată de tehnologie, ecranele sunt folosite pentru a menține “ocupați” copilașii mici, mai ales atunci când părinții au alte treburi de făcut. Și funcționează dar, din păcate, efectele expunerii îndelungate, ajung să fie complet nefavorabile dezvoltării copilului și să afecteze limbajul, dezvoltarea motrică și abilitățile sociale și cognitive. În ultimul timp am avut foarte multe cazuri de copilași cu întârziere în dezvoltare iar în urma discuției cu părinții am constatat că există această expunere îndelungată în fața ecranelor (vorbim de copilași care petrec 4-5 ore/zi în fața unor tablete).


Am toată convingerea că toți părinții își doresc doar ce este mai bine copilul lor și că nu există o rețeta perfectă de a crește un copil. În cazul în care doriți să îl lăsați pe copil să se uite la desene încercați să o faceți pentru o perioadă scurtă (sesiune de maxim 15 minute și nu mai mult de o oră pe zi la copilașii până în 2 ani), evitați să fie pornit televizorul înainte de ora de somn și pe cât posibil stați cu el în timpul acesta astfel încât să îi puteți explica ce vede acolo, să îl încurajați să comenteze. Urmăriți cu atenție cât timp timp petrece cel mic în fața ecranelor, diminuați treptat timpul dacă observați că petrece un timp îndelungat. Copilul sub 1 an nu ar trebui expus la ecrane.

Pentru noi, este destul de greu. Eu sunt singură cu bebelușul de 6 luni și cu Ana care are aproape 5 ani și care face grădiniță online. Sunt 2 variante: prima: o las pe Ana singură să se descurce. Și aud din 5 în 5 minute “Mami! Mami, vino!” “Mamiiii!” Pentru că sunt tot felul de activități interactive și ea nu știe să folosească laptopul meu cu touch. Da… ar trebui să îi instalez jocuri să învețe, nu? Sau o găsesc prin cameră jucându-se și mi se face rușine de doamna educatoare care o strigă să revină la oră.
Sau varianta 2: să stau cu bebelușul lângă ea. Bebeluș care țipă și o bruiază. Bebeluș care se uită la ecran atras ca un magnet deși îl feresc.
Mai este și varianta optimă în care bebe doarme și eu stau cu ea. Dar și atunci mă gândesc că în timpul ăsta “liber” puteam găti, face curat, citi ceva pentru mine…

La voi cum decurge grădinița online?

Sursa foto: pixabay.com

4 thoughts on “Cum decurge pentru noi grădinița online”

  1. Da. E o solutie de compromis. Cred ca pentru jumătate dintre noi, școală online e calvar. Luam părțile bune si speram sa trecem cu bine aceasta perioada.

  2. In provincie e altfel. Doamna trimite pe Whatsapp videouri si sarcini de lucru, au caietele luate acasa.
    Parintii tb sa faca tot cu copiii si sa posteze pe grup poze si înregistrări cu ce fac zilnic copiii.

    1. Am uitat să menționez că pe lângă orele online, mai primim și fișe de lucru. Pe care le putem trimite pe whatsapp. Le consider opționale. Noi nu avem imprimantă. Le imprimăm undeva când avem timp și le lucram tot când avem timp.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.