Creta

🌞 Creta – o vacanță activă în 4

🌞 Creta este genul de insulă unde poți merge în cuplu sau împreună cu familia. Oferă foarte multe și te poți bucura de ele indiferent de formula în care mergi în concediu. Cum nu avem cu cine lăsa copiii, pardon, cum îi iubim mult, îi luăm cu noi în toate concediile. Chiar și în cele în care poți admira un apus superb într-un peisaj de vis de unde vezi toată insula. Admiri apusul și întorci puțin privirea și către copiii care sunt la locul de joacă. Apoi revii la apus. Sau ajungi pe una dintre cele mai frumoase plaje din Europa unde toată lumea se relaxează și tu ești cu jucăriile de nisip lângă tine și te gândești unde este cea mai apropiată baie. Te adaptezi, oricum nu ai altă variantă. 🙂

Drumul

🌞 Am zburat cu Tarom dus-întors. Spre deosebire de vacanța din Turcia, acum a fost o aeronavă mai mare unde scaunul era mai comod și la întoarcere am avut noroc că am prins loc în primul rând, iar copiii au avut un mic spațiu de joacă. Zborul cu avionul a decurs mai bine cu Bogdan, a dormit și la dus și la întors. Cred că începe să se adapteze în avion. Ana s-a comportat exemplar și la dus și la întors. Am mers prin agenția Jeka și transferul la și de la aeroport a fost pur și simplu INFERNAL. Deși hotelul nostru era la vreo 20 de minute de aeroport, a ocolit toată zona Chania pentru a lasă alți turiști și am făcut cam o oră și jumătate până la cazare. A fost pur și simplu cumplit. Ne săturasem de stat în autocar adulții, dar copiii. 

Cazarea

🌞 Am ales zona Chania și Porto Platanias Village Resort ca și cazare pentru că ni s-au părut potrivite pentru o vacanță alături de copii. Porto Platanias Village Resort este un hotel tip sat cu căsuțe de două etaje, aproape de mare. Fix pe malul mării este Porto Platanias Resort & Spa care ține de același complex. Am avut un apartament format din dormitor, baie, un balcon imens și un living cu bucătărie. Zona în care am stat este liniștită, ideală pentru familii.

Cazare a fost spațioasă, curată și cu o priveliște frumoasă. Am avut apartamentul la parter așa că a fost răcoros. Singurul lucru care nu mi-a plăcut a fost mobila. Unitate de cazare mai prost mobilată ca aceasta (de 4 stele) nu am mai întâlnit. Totul era prost compartimentat. Aveam 2 sifoniere cu umerașe doar. Cu 2 copii mici, nu prea ai ce atârna pe umerașe. Toată mobila era din lemn și pe jos gresie. Când vecinul de deasupra sau de lângă tine muta un scaun, se auzea în toată casa. Și se auzea, nu glumă. Iar durerea mea cea mare a fost canapeaua “de două” persoane din living. Care era un colțar de bucătărie obosit. Noi dormim în formula fiecare cu câte un copil în câte o cameră. În dormitor, patul era confortabil, dar să dormi în living a fost coșmar. Și cu asta m-am confruntat în multe unități de cazare gen apartament. Patul e super ok și nimerești o canapea obosită pe care îți rupi spatele. Pot scrie un întreg articol în care să mă vait de asta.

🌞 În complex erau două locuri de joacă frumos amenajate, foarte multe piscine pentru toate gusturile și plaja hotelului. Plaja putea fi folosită de oricine deoarece era contra cost. Chiar și pentru cei care erau cazați în hotel. 4 euro șezlongul. Seara se organizau seri disco pentru copii. Copiii s-au distrat foarte mult.

Masa

🌞 Am ales varianta de demipensiune pentru a ne putea bucura și de tavernele greceșți din stațiune. Masa la restaurantul hotelului a fost delicioasă. Aveai multe feluri din care puteai alege. Nu mi-a plăcut în schimb că nu se respecta distanțarea socială la mese. Te serveai singur de la bufetul suedez și ți se puneau mănuși la dispoziție pentru asta. Hotelul mai oferea și varianta de all inclusive. La demipensiune nu ai băuturi (nici măcar apă) la all inclusive aveai, dar cu porția după anumite ore. Am mâncat FOARTE BINE în zona Platanias, multe restaurante aveau loc de joacă, iar restaurantul nostru favorit a fost Asteria, sus pe deal, de unde vedeam insula și marea. Peisajul este de vis. Am primit mereu mici atenții la restaurant: o sticlă de vin, apă, înghețată, fructe, pâine cu diverse. Ne-am simțit extraordinar. 

Ce plaje din Creta am vizitat

🌞 În Creta sunt o mulțime de plaje superbe. Cu doi copii mici trebuie să ai totuși așteptări realiste. Știam de acasă că nu vom sta doar la plaja hotelului și că vrem să vizităm plaje și obiective turistice. Dar la fel de bine știam că nu le putem bifa pe toate. Plaja hotelului este foarte frumoasă. Pentru mine și pentru copii era ideală. Nisip ok, apă curată prin care se vedeau peștișorii. În stânga era Portul Platanias și apoi plajă cu pietriș. În dreapta se continua cu plajele diferitelor unități de cazare unde puteai sta pentru că pe peste tot achitai 4 Euro șezlongul. Noi am mai fost în Agia Marina la aproximativ 30 de minute de mers pe jos cu un copil după tine. Este o plajă mai potrivită pentru copii, are și loc de joacă, dar nu știu cât de mult s-a meritat drumul. Adică am fost o singură dată și gata.

 

Noi am fost în Creta la început de septembrie și am prins 2 zile ploiase. Deci adio plajă. Aici ploile sunt foarte torențiale, puternice și de scurtă durata. Noi așa am prins. Dar ne-am bucurat de stațiune.

Într-o zi am închiriat o mașină de la hotel și am mers la plaja Elafonissi, una dintre cele mai frumoase plaje din Europa. Pe plajă te simți ca în paradis. Nisipul este roz, apă clară ca în cadă și caldă, peștișorii înoată pe lângă tine, peisajul din jur este de vis. Am petrecut o zi frumoasă acolo. Eram doar noi, un cuplu de origine asiatică și încă unul de origine indiană cu copii, în rest cupluri sau persoane singure. 🙂 Șezlongul era 10 euro, dușul era gratis și taxa de toaletă 1 euro. Erau câteva magazine de unde îți puteai cumpăra băuturi, crănțănele și sandvișuri. 

Drumul de la cazare până la plaja Elafonissi a durat o oră și jumătate și practic am traversat munții. Peisajul era fabulos, dar și plin de senzații țari. Mai ales când erai în ultimul harb de mașină. Ana s-a văitat tot drumul că îi vine să verse, am oprit des și până la urmă a și vărsat fix cu 5 minunte înainte de a parca, iar Bogdan a urlat în scaunul de mașină care era o cârpă peste un plastic tare. Nu am văzut așa scaun incomod în viața mea. Voiam să oprim la întoarcere într-un sat de munte să ne relaxăm la o terasă și să privim caprele de pe munți. Dar am spus pas. Uneori, nu le poți face pe toate.

Creta

Ce am vizitat în Creta

🌞 Satul pescăresc Platanias în care am fost cazați este pitoresc și a fost o adevărată plăcere să ne plimbăm prin el. Pe peste tot erau taverne, magazine și oameni zâmbitori și primitori. Soțul și Ana au vizitat WW2 Museum, o rețea de tuneluri săpată spre finalul războiului cu rol de adăpost antiaerian.

Creta

Aprope o zi am petrecut-o în orașul Chania. Am luat un autobuz și am ajuns în 30 de minute. De la stația de autobuz, ajungi imediat pe jos în zona Portului Venețian unde sunt toate atracțiile turistice. Portul vechi este o minune pentru ochi. Arhitectura lui este deosebită, marea este superbă și am văzut și o broască țestoasă în port. 

Muzeul Naval din Creta este un muzeu măricel, frumos de vizitat alături de copii. Are o colecție impresionantă de scoici, multe vase în miniatură, o cameră submarin. Ana nu voia să mai plece de acolo. Punctul forte este povestea rezistenței locale împotriva germanilor, Creta fiind prima și ultima insulă ocupată exclusiv de către parașutiști.

Am mai vizitat și Muzeul Maritim, situat intr-o clădire numită Arsenal, din secolul al 16-lea, în care se construiau inițial galere. Apoi ne-am oprit la o terasă în centru unde am mâncat un prânz bun la un preț decent și apoi ușor-ușor prin magazine până la autobuz.

Creta

🌞 Cum spuneam și la început, Creta este o insulă superbă cu multe de oferit și de vizitat. Aș reveni și mâine. Sper să mai revenim să putem să vedem și plaja Balos, orașul Heraklion și multe alte minuni ascunse ale insulei. Dar pentru moment, cu doi copii, consider că am văzut și făcut destul de multe. A fost vacanță în care nu am apucat să citesc nici 30 de pagini, în care am depășit ceva bariere de confort, dar din care ne-am întors cu multe amintiri minunate. Și cu multe poze de făcut vederi din ele.

Tags:

1 thought on “🌞 Creta – o vacanță activă în 4”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.