Cărți citite în luna iunie

📖 Cărți citite în luna iunie

📖 În luna iunie am reușit să citesc două cărți. Una dintre ele mi-a plăcut (Xanax), iar cealaltă mi-a displăcut (Alegerea Sofiei) dar tot am tras de mine să o citesc. Ambele sunt voluminoase (500 și 725 de pagini) și în ambele se vorbește mult pe lângă subiect. Părerea mea.

📖 “Alegerea Sofiei” – William Styron

Cărți citite în luna iunie

📖  Cartea aceasta a făcut parte din provocarea Reading is cool. De acolo mi-a venit ideea să o împrumut de pe Bookster pentru a o citi. Deși comentariile despre ea, despre mărimea ei sau despre cheful de a o finaliza al participanților la provocare nu erau cele mai încurajatoare.

📖  În anul 1947, naratorul, Stingo, un tânăr redactor rămas fără slujbă cunoaște un cuplu format din Sofia (o supraviețuitoare a lagărului de la Auschwitz) și Nathan (un tânăr intelectual) ce trăiesc o iubire devoratoare. Stingo se îndrăgostește de Sofia. Povestea face atât o frescă a New Yorkului postbelic cât și a Holocaustului văzut prin ochii Sofiei. Este o carte destul de greu de citit și de digerat din multe puncte de vedere. Dar am terminat-o. 😎  Nu vă pot spune ce alegere a avut de făcut Sofia, dar nu a fost deloc ceva simplu.

“Există o zonă sinistră a asemănării dintre Polonia È™i Sudul american (…) această asemănare este legată de problema rasei, generatoare în ambele țări de crize coÈ™mareÈ™ti de schizofrenie, atotcuprinzătoare È™i întinse pe durata unor secole întregi. ÃŽn Polonia È™i în Sud, permanenta prezență a conflictului rasial a creat concomitent cruzime È™i compasiune, bigotism È™i înÈ›elegere, duÈ™mănie È™i amiciÈ›ie, exploatare È™i sacrificiu, ură oarbă È™i iubire neputincioasă.”

📖 Este printre puținele cazuri când filmul a fost mai bun decât cartea. În opinia mea, din scenariu s-a tăiat multă informație inutilă din carte.

📖 “Xanax” – Liviu Iancu

Cărți citite în luna iunie

📖 Când mergeam la serviciu, vedeam că mulți colegi împrumută cartea aceasta de la Bookster. Așa că mi-am pus-o și eu la wishlist. Când a fost și în provocarea Reading is cool am zis că este un semn și trebuie citită.

📖 Și bine am făcut. Cartea este relaxantă, ușor de citit și amuzantă. Nu am mai râs așa mult de ceva timp la o carte. Este un roman plin de mici povestiri autobiografice ce pornesc de la un sâmbure de adevăr și ajung să fie destul de haioase. La final a fost cam tristuță, dar în rest, funny.

” – Dorin, ce salariu am? Am uitat să te întreb.

– Nu pot să-È›i spun. Nu È™tii că în presă salariile sunt confidenÈ›iale?
M-a mai lăsat să mă frământ câteva zile È™i mi-a dezvăluit: era un salariu de rahat, dar la cât de puÈ›ine È™tiam eu, eram plătit regeÈ™te.”

De la începutul anului țin un jurnal online cu ce cărți citesc în fiecare lună. Dacă vreți să vedeți ce am citit luna trecută, puteți da click aici.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.