Nicoleta Turcitu

➤ La stomatolog în sarcină. Gingivita de sarcină – cu Dr. Nicoleta Turcitu

În ultimii ani, am acordat o importanță deosebită danturii mele. Mi-am dat seama că un zâmbet cald și o dantură îngrijită pot contribui mult la aspectul plăcut al unei persoane. În momentul în care am rămas însărcinată, aveam dantura pusă la punct, din punctul meu de vedere. Așa s-a întâmplat, nu era nimic planificat. Îmi făcusem un detartraj cu puțin timp înainte, nu mai aveam nicio carie, totul era ok. Medicul meu stomatolog îmi zicea de ani buni de o coroniță dentară pe care o aveam pusă(prost) din liceu și care trebuia schimbată. Dar dacă nu mă deranja cu nimic, chiar nu aveam chef să o schimb.

Prin trimestrul al doilea de sarcină, în timp ce savuram niște jeleuri cumpărate la cutie de 1 kg și care erau întărite de mult, mi s-a rupt jumătate de coroniță. Prima mea reacție a fost să mă panichez și să caut pe internet diverse păreri. Este bine sau nu să mergi la stomatolog în timpul sarcinii? Evident că părerile erau împărțite, unele erau avizate, altele nu. Așa că am făcut ce trebuia să fac de la început: AM SUNAT MEDICUL. Am fost la o consultație, s-a rezolvat repede, fără dureri și fără stres. Mi-a dat jos restul de coroniță rămas lipit de măsea și mi-a luat măsuri pentru una nouă, care în câteva zile a și sosit.

Cam asta a fost singura mea neplăcere din punct de vedere stomatologic din timpul sarcinii. Dar, din păcate, pot apărea și altele. Așa că m-am gândit să cer opinia unui medic stomatolog tânăr, implicat și sincer – Dr. Nicoleta Turcitu, despre diferite afecțiuni care pot apărea în timpul sarcinii. Articolul de astăzi este despre gingivita de sarcină.

Sarcina predispune la apariția fenomenelor de mărire de volum gingival, în special în primele 4 luni, ca urmare a schimbărilor hormonale ce au loc în această perioadă. Această mărire de volum are și un nume ”gingivita de sarcină”.

Care sunt simptomele gingivitei de sarcină?

  • principalele semne de îmbolnăvire gingivală sunt hiperplazia și sângerarea
  • gingia este tumefiată, mărită de volum, netedă sau boselată, lucioasă, de consistență moale, desprinsă de pe dinte
  • respirație urât mirositoare
  • sângerarea se produce la cele mai mici atingeri

Cum putem preveni sau trata gingivita de sarcină?

Prin menținerea unei igiene orale riguroase:

  1. Periați-vă dinții minim de 2 ori pe zi.
  2. Folosiți ață dentară, clătiți-vă cu apă de gură.
  3. Consumați alimente cât mai sănătoase și fără prea multe zaharuri.
  4. Mergeti la medicul dentist periodic pentru igienizare (detartraj și periaj profesional)

Rețineți că detartrajul și periajul profesional sunt total inofensive pentru copilul dumneavoastră și sunt indicate în această perioadă mai mult ca niciodată.

Ce se întâmplă dacă nu tratez gingivita ?

Dacă nu este îndepărtat periodic, tartru afectează țesutul de susținere al dintelui, cât și gingia (apărând astfel mobilitatea dintelui până la pierderea lui).

Tartru este sursa de hrană pentru bacterii, un alt efect secundar neplăcut – halena fetidă.

Dacă ignorați această problemă, există consecințe atât asupra sănătății dumneavoastră cât și a fătului.

  • Inflamația gingiilor  poate duce la parodontoză (boli ale țesuturilor din jurul dintelui), cu retracție gingivală, mobilitate dentară și chiar pierderea dinților, lucru absolut nedorit de o femeie tânără.
  • Pe cale sanguină, bacteriile ajung la nivelul uterului și declanșează producția de prostaglandine, substanțe proinflamatorii ce pot induce un travaliu și o naștere prematură.

S-a constatat că mamele care au probleme cronice ale gingiilor vor avea copii cu o greutate mai mică la naștere.

Dr Nicoleta Turcitu
Dr. Nicoleta Turcitu

Pe Dr Nicoleta Turcitu o găsiți pe Facebook sau la numărul de telefon 0759 072 512. Aș dori să dezbatem cu dânsa și alte subiecte de interes pentru dumnevoastră, deci dacă aveți întrebări pentru doamna doctor, vă rog să le lăsați sub formă de comentariu.

Sursa foto: Dr. Nicoleta Turcitu

Summary
Review Date
Reviewed Item
Dr. Nicoleta Turcitu
Author Rating
51star1star1star1star1star
Product Name
Stomatologie Nicoleta Turcitu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.