Tel Aviv

🏖 City break în Tel Aviv și Ierusalim de revelion

🏖 Anul acesta am petrecut revelionul într-un mod inedit pentru noi: printr-un city break în doi într-o țară unde sfârșitul/începutul de an sunt zile aproape obișnuite în care te poți plimba și vizita. Israel. Înainte de a pleca, am citit pe câteva bloguri informații neactualizate sau care nu ni s-au aplicat nouă, așa că am zis să vă povestesc cum a decurs mica noastră excursie, poate aveți de gând să plecați și vă sunt utile informațiile. 

🏖 Drumul

Tel Aviv

🏖 Am decis să plecăm fix cu o săptămână înainte, așa că prețurile au fost pe măsură. Dacă te decizi din timp, sigur că și prețurile sunt mai bune. Eu mi-am schimbat jobul și între joburi mi-am făcut o mică vacanță, am lăsat copiii la bunici și planetele s-au aliniat. Am zburat cu Wizzair. Zborul a decurs foarte bine. La dus chiar au fost drăguți și ne-au lăsat să stăm împreună fără să plătim nimic extra. La întoarcere era să nu ne mai urcăm în avion pentru că a durat foarte mult controlul pașapoartelor.

Tel Aviv

🏖 Când am ajuns în Israel, la controlul pașapoartelor, am fost întrebați unde mergem și am trecut mai departe. Când să părăsim țara, am stat la o coadă interminabilă care se mișca cu viteza melcului și ni s-au adresat o mulțime de întrebări (ce relație este între noi, dacă am lăsat bagajul nesupravegheat bla bla). Am ajuns la poarta de îmbarcare la limită, fix când se termina îmbarcarea. Dar am urcat în avion și am ajuns cu bine acasă. Dar ca idee, să plecați cu ore 3-4 ore înainte de la cazare să aveți timp să stați la acest control minim o oră, poate două. 

🏖 Transportul în comun merge foarte bine în Tel Aviv. Cu același tip de bilet (daily pass) poți circula și cu trenul către Ierusalim/Aeroport. Transportul în comun nu fucționează de Sabat (de vineri seara până sâmbătă seara inclusiv). Atunci trebuie să te descurci cu taxi. 

🏖 Cazarea

Tel Aviv

🏖 Am ales Embassy Hotel, un hotel situat pe plaja Jerusalem, în spatele primului rând de hoteluri. Pe exterior nu arată grozav, dar pe interior arată foarte bine. Este un hotel modern, cu camere spațioase și personal foarte amabil. Pe booking am optat suplimentar pentru mic dejun la hotelul alăturat, dar nu vă recomand. Aveam și la Embassy un mic dejun mult mai bun (pe stil american) inclus. La hotelul de lângă era ceva mai fancy, dar nu neapărat pe gustul nostru.

Tel Aviv

🏖 Ce am făcut în Tel Aviv

Tel Aviv

🏖 Ne-am plimbat. Vremea era plăcută, au ceva bulevarde deosebite, te poți plimba și pe faleză sau pe plajă. Tel Aviv este un oraș modern, multicultural, care îmbină noul cu vechiul. Adică poți vedea o clădire ce stă să cadă lângă un zgârie-nor. 

🏖 Am vizitat Cartierul Jaffa – un cartier situat în unul dintre cele mai vechi porturi din lume. Să te plimbi prin cartier și prin zona portului îți ia maxim jumătate de zi. Aici sunt o mulțime de magazinașe, resturante, piețe de vechituri.

🏖 Ne-am plimbat pe Bulevardul Rothschild (denumit după una dintre cele mai bogate familii din istorie) și am ajuns să vedem mall-urile din oraș (TLV Fashion Mall și Dizengoff). Nu pot spune că erau magazine deosebite față de ce avem noi, doar cele cu produse de lux de care nu prea te atingi. 

🏖 De revelion a fost o mică masă organizată în holul hotelului, dar nimic special. Nu erau mari petreceri de revelion, doar unele cluburi mai organizau câte ceva.

🏖 Am ales această destinație în ideea în care ar fi fost vreme bună de plajă. Nu a fost. Am forțat puțin nota și am stat 2 ore la plajă în ultima zi, dar mai mult de relaxare. Apa nu era caldă pentru baie. 

🏖 Ce am făcut în Ierusalim

🏖 Ne-am rezervat o zi pentru vizita în Ierusalim. Am luat trenul din Tel Aviv și am ajuns rapid. Cu același card de transport ne-am plimbat și prin Ierusalim. Am luat un tramvai de la gară care ne-a lăsat fix la Poarta Jaffa.

🏖 De menționat că totul se închide pe la 4 și la 5 30 se întunecă. Așa că vizitele trebuie făcute până la această oră.

🏖 Am fost pe Via Dolorosa sau Drumul Crucii, la Mormântul Sfânt, la Zidul Plângerii și în Cartierul Evreiesc, în Cartierul Creștin, ne-am plimbat pe zidurile Cetății. Plimbarea pe zidurile Cetății a durat cam 2 ore și tot nu am înconjurat toată cetatea. Așa ne-am făcut o impresie generală. Sunt multe tarabe în Cetate, îți lasă puțin impresia de Istanbul. În Ierusalim am găsit și multe buticuri drăguțe din care am făcut ceva cumpărături și am mâncat și cea mai bună mâncare din tot city break-ul.

🏖 Mi-a plăcut mult orașul, cât am descoperit din el. Sunt locașuri de cult și de rugăciune pentru credința iudaică, creștină și musulmană, oamenii se acceptă și se respectă.

🏖 Masa

🏖 E un subiect de interes, că m-ați întrebat ce am mâncat. Restaurantele sunt de prin toată lumea: am mâncat și nu m-au impresionat: burgeri, mâncare mexicană , Mc 🙂 În zona Jaffa am mâncat la un restaurant tradițional și ne-a plăcut mâncarea și în Ierusalim am mâncat un platou tradițional cu aperitive foarte bun. În zona Jerusalim beach unde am fost noi cazați nu prea erau localuri tradiționale. Am mâncat un desert deosebit pe Rothschild bulevard: un fel de înghețată din gheață cu fructe și sirop prin ea. Am stat doar 3 nopți, nu am avut timp să descoperim prea multe.

🏖 Vacanța noastră în Israel a fost altceva. Mi-ar plăcea să revin în Ierusalim să îl descopăr, la pas. Într-o zi nu am putut acoperi nici 30% din tot ce doream să vizitez. Mi-ar plăcea să mă cazez în Ierusalim, să merg la Marea Moartă și să vizitez împrejurimile. Tel Aviv este un oraș scump, în Ierusalim prețurile sunt cam ca la noi. Nu știu dacă aș mai reveni în Tel Aviv: marea am mai văzut-o și din alte țări, orașul nu m-a impresionat cu ceva anume, dar Ierusalim este altceva.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.