recomandare carte

📖 6 Cărți citite în septembrie-octombrie

📖 În perioada septembrie-octombrie am avut 3 săptămâni concediu medical în care am stat în mare parte în pat și am citit/m-am uitat la seriale/am stat pe net. Așa că acum am ceva recomandări de cărți pentru voi, iar în perioada aceasta am citit doar cărți bune, care mi-au plăcut.

📖 “Pacienta tăcută” – Alex Michaelides

recomandare carte

📖 “Pacienta tăcută” – Alex Michaelides este o carte foarte recomandată și cartea preferată a multor persoane. Și înțeleg și de ce. E genul de carte din care vrei să citești câteva pagini până la ora 11 când intenționezi să adormi, dar vine ora 1 noaptea și nu o mai lași din mână. Și în 2-3 seri o termini. 🙂

📖 O pictoriță celebră își ucide soțul și apoi rămâne mută. Refuză să vorbească și să povestească orice despre eveniment. Un psihoterapeut este convins că o poate convinge să vorbească și face toate demersurile posibile.

“Alcesta se întoarce din morți, iarăși vie. Și rămâne tăcută – nu poate sau nu vrea să vorbească despre cele trăite.”

📖 “Viața pe un peron” – Octavian Paler

recomandare carte

📖 “Viața pe un peron” – Octavian Paler. Am zis că a venit timpul să citesc un autor român, contemporan, modern. Cartea este despre un bărbat și o femeie care se întâlnesc pe peronul unei gări pustii ce pare ruptă de lume.

📖 Cartea este plină de simboluri și metafore ce te duc într-o altă realitate. Nu pot spune că este o carte ce te ține cu sufletul la gură sau pe care am fost foarte încântată să o citesc, dar am citit-o. Nu pot spune nici că am rămas cu ceva în urma ei. Poate nu se mai fac conexiunile așa bine în capul meu acum. Mai ales că am citit-o cât am fost internată în spital.

“Uneori, închid ochii și ascult vântul. Atunci am impresia că și gara asta e o nălucire, că ea nu există, e ceva de nicăieri. Rămân așa cu pleoapele strânse și mă întreb unde mă voi trezi când voi deschide, brusc ochii. Pe țărmul unei mări? În camera mea, printre cărți? Și cât e oare ceasul? Pe urmă aud vântul bufnind în geamurile înțepenite și câte o pasăre țipând în tufele de oțetari din apropierea peronului.”

📖 “Arta subtilă a nepăsării” – Mark Manson

recomandare carte

📖 “Arta subtilă a nepăsării” – Mark Manson este o carte de dezvoltare personală ușor de citit și de înțeles și cu multe idei bune de pus în practică. Cartea nu este despre cum să fii mai nepăsător, ci despre cum să îți alegi valorile personale de care să îți pese.

📖 În primele capitole, cartea nu mi se părea wow, dar pe măsură ce am avansat să o citesc mi-am dat seama că este o carte cu care rezonez și care chiar merită citită. Dacă vrei să te relaxezi, o recomand.

“Când ne ghidăm după valori proaste – adică cu standarde nepotrivite nouă și celorlalți – nu facem decât să ne pese de lucruri de care n-ar trebui să ne pese, lucruri care de fapt ne fac viața mai urâtă. Alegând valori bune, reușim să ne orientăm atenția spre lucruri mai bune – spre lucruri care contează, care ne aduc bunăstare și generează efecte secundare precum fericire, plăcere și succes.”

📖 “3 minute de meditație” – Christophe André

recomandare carte

📖 “3 minute de meditație” – Christophe André este o carte ce nu se citește, ci se savurează. Sau se pune în practică. Are 40 de exemple de exerciții de meditație care se pot practica de către oricine.

📖 Am primit cartea în dar de ziua mea și mi-a adus bucurie. Am încercat să practic exercițiile care mi s-au potrivit și acestea mi-au (re)adus pacea interioară. S-a nimerit să “citesc” cartea într-o perioadă destul de aglomerată și plină de situații neprevăzute (neplăcute) din viața mea. Și chiar aveam nevoie de MULT calm să trec peste ele.

“Meditația pune accentul, cu bună știință, pe clipa prezentă” […] A medita nu înseamnă să renunțăm să mai reflectăm asupra viitorului sau să ne gândim la trecut, ci să ne hotărâm să ne instalăm mai bine și mai des în acest timp prezent.”

📖  “Arta de a-ți crea amintiri” – Meik Wiking

recomandare carte

📖  “Arta de a-ți crea amintiri” – Meik Wiking. Mi-au plăcut mult celelalte două cărți ale autorului (“Mica enciclopedie Hygge” și “Mica enciclopedie Lykke”) așa că trebuia să o citesc și pe aceasta. Mai ales că eu mă întreb constant cu ce amintiri vor rămâne copiii noștri din această perioadă.

📖 Cartea prezintă atât studii despre amintiri, modalități de a-ți crea amintiri, ponturi pentru amintiri fericite, idei de activități memorabile, totul într-un mod pozitiv și cu o notă optimistă. Pe parcurs ce citești cartea, te cuprinde o stare de bine.

“Externalizarea memoriei nu trebuie să fie făcută prin fotografii. Dacă aveți copii, îi puteți pune să deseneze o amintire fericită a unui moment petrecut împreună. Dacă sunt talentați la muzică sau la poezie, s-ar putea să le placă să scrie un cântecel.”

📖 “Skidamarink” – Guillaume Musso

recomandare carte

📖 “Skidamarink” – Guillaume Musso este prima carte a acestui autor. Nu se mai găsea pe piață, așa că a fost reeditată în 2021 în limba franceză. Iar eu am avut norocul să merg într-o vizită și să o cer cu împrumut. Mi-ar fi plăcut să am norocul să merg în Franța și să mi-o iau dintr-o librărie, dar ne mulțumim cu ce avem. 🙂

📖 Musso este unul dintre autorii mei preferați, ador thrillerele scrise de el. Am citit cam tot ce am găsit în română și în franceză. Celebra pictură Joconda este furată și 4 persoane care nu se cunosc, din țări diferite primesc câte un fragment din ea și câte un bilet ce conține locul și data unei întâlniri într-o capelă din Toscana.

“La première hypothèse fut celle qui rencontra le moins d’opposition: nous étions tout d’accord pour admettre que Mona Lisa avait organisé à la fois le vol du tableau au Louvre et l’enlevement de Steiner: les petits clous du tableau et la mèche de cheveaux envoyés à Scotland Yard étaient là pour le prouvrer.”

📖 Dacă ar fi să fac un top personal, cel mai mult mi-au plăcut “Pacienta tăcută” și “Skidamarink” (care sper să apară și în limba română). Dar vă recomand și cele trei cărți de dezvoltare personală, chiar veți rămâne cu ceva după ce le citiți.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.