Anca știe

👧 „Anca știe” – cel mai nou program de învățare interactivă, axat pe schimbări climatice și eficiență energetică

👧 Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) a lansat miercuri, 15 septembrie, cel mai nou program de învățare interactivă, axat pe schimbări climatice și eficiență energetică, „Anca știe”. Evenimentul de lansare a avut loc la The Pool Clubul Diplomatic din București, în prezența mai multor reprezentanți ai presei, ai ONG-urilor de profil și a secretarului de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Sorin Ion. Am avut și noi onoarea să participăm la eveniment și să vă aducem mai multe detalii despre proiect.

👧 Problematica încălzirii globale, conturată ca o consecință directă a poluării excesive și a exploatării necontrolate a resurselor planetei, este în prezent o amenințare reală și un subiect intens dezbătut în plan internațional. Cu toate acestea, protejarea mediului și a planetei nu a fost încă introdusă ca obiect de studiu de sine stătător  în aria curriculară din învățământul românesc. În plus, în privința colectării selective, si a reciclării bateriilor, România este mult în urma altor state europene, una dintre cauze fiind gradul insuficient de informare a populației, care, într-un procent foarte ridicat, continuă să arunce resturile menajere laolaltă cu bateriile sau alte materiale reciclabile. Pentru a diminua acest fenomen distructiv, Asociația SNRB a organizat miercuri Play Evening at the Pool by SNRB, un eveniment destinat deopotrivă adulților și copiilor, în cadrul căruia a oferit informații utile, în mod interactiv și aplicat, pe înțelesul tuturor.

Anca știe

👧 Sub deviza „Haideți să vedem împreună ce putem face în era digitală altfel decât digital!”, organizatorii au realizat o serie de acțiuni distractive cu caracter informativ, între care Bike Cinema, Twister, Monopoly, Roata Norocului și Alternaship. Anei i-a plăcut să pedaleze pentru a produce energie, energie care să se “transforme” într-un film despre galaxie și a răspuns cu succes la întrebări legate de protecția mediului. A fost foarte mândră să spună că ea oprește apa când se spală pe dinți și folosește fix cât are nevoie. Are un mare fix acasă cu asta. :))

👧 Ana a petrecut mult timp în Alternaship, o navă spațială condusă prin sunete, astfel încât „astronautul” de la bord putea deveni un compozitor care plonja într-o galaxie plină cu informații și soluții de regenerare. Alternaship face parte din programul interactiv de învățare şi are că scop explicarea noțiunilor de schimbări climatice, reciclare și a utilizării excesive a resurselor, prin intermediul unei călătorii printr-o galaxie alternativă în care copiii pot vedea efectele impactului lipsei de responsabilitate față de mediu asupra unor planete utopice. Eu m-am bucurat că s-a distrat acolo deoarece am putut socializa și eu cu mămicile pe care le mai cunoșteam la eveniment. Și am putut să cunosc și fizic mămici noi pe care le cunoscusem în timpul pandemiei doar în online.

👧 Cel mai important moment al serii a fost lansarea site-ului www.ancastie.ro, cel mai nou portal din România pe care oricine poate adresa întrebări și poate primi răspunsuri despre tot ce înseamnă reciclare, mediu și protejarea acestuia. Site-ul este o interfață interactivă pe care oamenii o pot folosi pentru a se informa corespunzător și a primi orice informații de la Anca, un personaj care deține toate răspunsurile. Răspunsurile primite la întrebări sunt scurte, clare și pe înțelesul copiilor.

Anca știe

De altfel, „Anca știe” este un proiect mai amplu, inițiat de SNRB, care presupune și o serie de deplasări în țară cu scopul de a informa copiii din școlile primare și generale, cu privire la necesitatea stringentă de a acționa în favoarea protejării mediului. Astfel, în luna octombrie, va avea loc o caravană educațională în localități precum Râmnicu Vâlcea, Turda, Zalău, Alba Iulia. În colaborare cu școlile și primăriile din orașele menționate, vor fi organizate evenimente similare cu cel de miercuri, de la The Pool Clubul Diplomatic, ceea ce le va oferi și copiilor din alte zone ale țării șansa de a înțelege fenomenul degradării mediului și necesitatea intervenției personale în stoparea sau reducerea impactului acestuia.

Prezent la eveniment, secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Sorin Ion, a declarat că protecția mediului este o chestiune care ne privește pe toți și că se cuvine ca tinerele generații să fie educate în acest sens. În opinia sa, introducerea protecției mediului ca materie de studiu în curricula școlară este necesară și binevenită, chiar și ca materie opțională pentru început.  

Anca știe

Asociatia Sistemul National de reciclare a Bateriilor (SNRB) este o organizație care preia responsabilitatea producătorilor în ceea ce privește managementul deșeurilor de baterii și acumulatori. De la bateria termometrului digital până la bateria mașinii tale. Prin inițiativele pe care le are, Asociația urmărește să  atragă copiii în proiecte în cadrul cărora își dezvoltă abilități de argumentare, de cercetare și dezbatere, dar se și informează corespunzător, devenind pe deplin conștienți față de nevoia impetuoasă de a stopa fenomenul de distrugere a planetei, care în prezent pare de neoprit.

👧 Cum spuneam și la începutul articolului, mă simt onorată când particip la evenimente care au un impact pozitiv puternic asupra noastră. Pe noi ne pasionează subiectul protecției mediului încă din școală și încercăm să transmitem asta și copiilor noștri. Cu pași mici, cu schimbări pe care le-am făcut noi în viața de zi cu zi, ușor de implementat. Reciclăm gunoiul selectiv, reciclăm bateriile, nu consumăm apă și energie în exces, încercăm să nu cumpărăm foarte multă mâncare să nu facem risipă alimentară apoi… poate fi lejer scris un articol pe tema aceasta în curând. 🙂 Fiecare dintre noi putem face mici schimbări pentru o lume mai bună pentru noi și pentru copiii noștri.

13 thoughts on “👧 „Anca știe” – cel mai nou program de învățare interactivă, axat pe schimbări climatice și eficiență energetică”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.