Viata inainte de bebe

➤ Viața înainte de bebe: Primele săptămâni de sarcină. Săptămânile 5-7.

  • 5 min read

În cazul în care ați ratat ultimul articol: SUNT ÎNSĂRCINATĂ. Inimioare, balonașe și curcubee… doar că primele săptămâni nu au fost chiar așa pentru mine. Au fost pline de îndoieli, nesiguranță și nopți nedormite.

Bănuiam din concediul de la finalul verii că sunt însărcinată, iar un test de sarcină mi-a confirmat acest lucru. Mi-am făcut programare la medicul meu ginecolog (care a fost alături de mine pe parcursul sarcinii cu Ana și care este medicul meu de ani buni). Prima ecografie a fost la 6 săptămâni și mi-a confirmat sarcina. Mi-a dat trimitere să îmi fac un set de analize de sânge clasic pentru primul trimestru de sarcină. Și aici au început frământările….

Mi-am făcut analizele, unele au ieșit puțin modificate, lucru care este oarecum normal în sarcină, dar cele legate de tiroidă “au explodat”. Eu sunt genul de persoană care își face analizele anual, iar anul trecut toate analizele mele erau în regulă. Am mers la medicul ginecolog, care este un medic foarte cerebral, nu te panichează aiurea, îmi place de dânsa că este mereu directă. Eu apreciez oamenii sinceri și direcți. Iar dânsa îmi spune: “Trebuie să mergi de urgență la un medic endocrinolog”.

Păi cuvântul urgență a căpătat o amploare foarte mare în capul meu. Pentru că: fix ca orice persoană care nu are nicio cunoștință medicală, mi-am căutat rezultatele analizelor pe google și pe site-uri de “profil”. Pe majoritatea site-urilor scria că este un risc foarte mare să pierd sarcina. Și multe altele. Bineînțeles că le-am și “interpretat” foarte prost, că aș avea hipotiroidie, soțul îmi zicea să mănânc nuci mai des, a ieșit o nebunie maximă…. fix momentul ăla când te “informezi” tu înainte să mergi la medic.

Medicul meu mi-a recomandat un medic endocrinolog și am încercat să îmi fac o programare la dânsul. Eu am abonament la o clinică privată și am încercat acolo. Era liber peste 3 luni pe baza abonamentului și peste 2 săptămâni cu plata consultației. Dar am aflat că pot merge cu trimitere CAS de la medicul de familie, inclusiv la clinica privată, fără a plăti nimic. Peste o săptămână jumătate eram la control.

De fapt analizele mele indicau o hipertiroidie, dar total asimptomatică. M-a consultat domnul doctor, care a fost foarte ok, mi-a dat o altă serie de analize de făcut pentru a vedea dacă este ceva declanșat în sarcină sau nu. Mi-a spus că voi găsi peste o lună loc liber la el (și așa a fost) așa că îi pot da un mesaj pe WhatsApp cu analizele pentru a ști dacă este nevoie de tratament sau nu.

Analizele refăcute peste două săptămâni au arătat o ameliorare a situației. Respectiv, acum sunt doar de 10 ori modificate, față de 100 de ori cum ieșiseră inițial. I-am trimis analizele medicului, mi-a spus că nu este nevoie de tratament, vom repeta analizele peste o lună și vom vedea atunci.

Între timp, mi-am făcut și o ecografie la tiroidă. Prima din viața mea. Deja mă gândeam că cine știe ce am, dacă am probleme, mi s-a declanșat mai știu eu ce în sarcină. Sau aveam dinainte și nu știam… Totul este normal.

Deci din punct de vedere moral, cam 2 săptămâni din momentul în care am văzut analizele modificate până în momentul în care le-am refăcut am fost destul de supărată, nesigură, îngândurată. Mă tot gândeam dacă voi pierde sarcina? Dacă îmi va afecta acest lucru sarcina? Multe gânduri m-au bântuit până am vorbit cu medicul.

În această perioadă am fost și singură cu Ana o săptămână pentru că soțul a fost plecat într-o delegație în afara țării. Alături de ea nu pot fi tristă, dar după ce adormea, gândurile mă măcinau încontinuu. Abia puteam mânca și nu știam dacă era de la sarcină sau de la supărare, era o combinație.

În weekenduri am petrecut timp frumos în familie, era și cald afară: am fost la grădină zoologică, am fost la botezul bebelușului unei prietene și la o nuntă. A fost și Ana cu noi la botez și s-a distrat destul de mult. A plimbat bebelușul și îmi spunea că își dorește și ea un bebeluș al nostru pe care să îl plimbe când vrea ea. I-am spus că vom avea și noi unul, cu puțin noroc.

Sursa foto coperta: pixabay.com

2 thoughts on “➤ Viața înainte de bebe: Primele săptămâni de sarcină. Săptămânile 5-7.”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.