Povestea blogului – pasiune, diacritice şi SEO

Astăzi îți voi spune povestea blogului meu. 🙂 Anul trecut, în vară, toate zilele se desfăşurau cam la fel cu bebe. Rutina se instalase şi creierul meu începea să se stafidească. Trebuia să fac ceva să îmi umplu momentele în care bebe dormea. Cum se întâmplă şi acum, de altfel. Am citit majoritatea cărților pe care le aveam pe lista de citit până la pensie. Mi-am petrecut mult timp pe Facebook şi m-am înscris în diferite grupuri de mămici unde am început să îmi povestesc experiențele mele cu bebe şi să dau diferite sfaturi, tot din experiența mea. Aşa a apărut ideea blogului.

M-am gândit să îmi folosesc util timpul petrecut acasă cu bebe şi să încep să scriu. Probabil că multe mămici au trecut prin asta şi fiecare a avut timp pentru o pasiune sau alta. Scriu în primul rând pentru mine, ca o eliberare.  Iar în al doilea rând pentru alte mămici care trec poate prin aceleaşi situații ca şi mine. Una este să cauți pe Google despre aparatul de gătit de la Philips Avent şi să găseşti anumite specificații tehnice. Şi alta este să găseşti o părere sinceră: mi-a schimbat viața, nu aş vedea diversificarea fără el, dar se pot prepara doar două porții la el.

Aşa a început totul. Scriu fix despre ce am chef, când am chef (şi mai ales timp). Ştiu că, profesional vorbind, nu este ok. Ar trebui să scriu mai mult pe o nişă. Dar eu sunt o persoană normală care îşi spune şi ea părerea despre diverse. Şi fac asta din pasiune, nu profi. Dacă vrei citeşti, dacă nu, nu. Dacă îți place ce am scris, dai şi tu un like/share. Măcar de încurajare. :p

Au fost momente în care mă gândeam că pierd timpul grav scriind pe blog. Cumva, fix în acele momente primeam câte un mesaj din ceruri care îmi spunea să continui. Glumesc! Voiam să văd dacă te-ai plictisit. Am primit mesaje de la diverse persoane care mă încurajau să continui, că fac ceva bun. De la foste colege de şcoală, cu care nu mai vorbisem de mult sau pur şi simplu de la persoane necunoscute. Iar asta a fost ceva!

Am intrat pe un grup de Facebook care atunci se numea “bloggerițe mame”. Şi de atunci viața blogului meu s-a schimbat. Am descoperit oameni noi care scriu o mulțime de lucruri interesante pe blogurile lor. Am început să înțeleg multe dintre regulile nescrise ale bloggingului. Lucruri pe care nu le conştientizezi înainte. Sau nici nu îți pui problema. Conferințele Digital Parents Talks m-au ajutat foarte mult să mă dezvolt ca şi blogger.

Pe prima conferință Digital Parents Talks eu am văzut-o ca Un blogger mic la Digital Parents Talks. După participarea la conferința, am încercat să îmi creez o comunitate mică în jurul blogului. Iar acum suntem peste 1900. Ceea ce pentru mine este mega wow!! Mai ales că am crescut organic, adică fără reclame plătite. Îți mulțumesc că mă urmăreşti pe Facebook şi mi-ar plăcea în viitor să îți aflu opiniile despre blog, despre articolele pe care le scriu.

Cea de-a doua conferință Digital Parents Talks a fost văzută de mine ca Un blogger (i)relevant la Digital Parents Talks. Încă nu am pus în practică nimic legat de monetizare. Încă simt că nu am ajuns cu blogul în acel punct. Încă sunt în punctul de pasiune pură. 🙂 Dar recunosc că dacă primeşti şi anumite beneficii din pasiunea ta, este minunat.

Cea de-a treia ediție Digital Parents Talks

Cea de-a treia ediție Digital Parents Talks (un concept ParentingPR) a fost despre Storytelling. De aici şi ideea de a-ți spune povestea blogului meu. Evenimentul a avut loc la Conacul Golescu Grant, sediul Direcției Generale de Asistență Socială şi Protecția Copilului Sector 6. În pauză am mâncat bunatăți de la Ana Pan şi am socializat cu cateva mămici bloggerițe din cele prezente. Cred că am fost peste 40. Dar să povestesc şi despre eveniment. 🙂

Pe Liviana Tane am perceput-o ca pe profesoara energică şi dedicată pe care nu am avut-o niciodată la cursurile de jurnalism. Ea ne-a vorbit despre diferența dintre jurnalism şi blogging. Despre cum să spui o poveste şi ce paşi trebuie urmați. Informațiile primite sunt multe şi de calitate. Dar dacă aplic măcar 30% din ele eu mă declar mulțumită.

Când am început blogul mă gândeam că îmi voi scrie textele pe telefon, le pun după aceea în wordpress, pun câteva imagini şi aia e. Aia e dar arată ca naiba! Fiecărui articol în parte trebuie să îi acorzi un anumit timp. Trebuie să aranjezi articolul în pagină. Să îl citeşti şi să îl reciteşti. Cu voce tare, cum ne-a sfătuit Liviana. Să foloseşti propoziții scurte. Cuvinte cheie. Diacritice. Care pe mine mă omoară. Pentru că scriu de pe telefon. Şi pe telefon este destul de greu să pui diacritice. Sper să mă obişnuiesc. Acesta este primul meu articol cu diacritice. Cred că abia acum ai observat. :p

Liviana Tane ne-a spus că inspirația poate veni de oriunde din jurul nostru. De la o simplă plimbare pe stradă. Contează cum o povestim. Este important să vorbim în termeni cât mai naturali. Forma textului contează şi ea destul de mult. Evident că trebuie să scriem corect gramatical.

povestea blogului

Ana Nicolescu ne-a vorbit despre drumul ei de la presă la blogging şi după a avut o discuție liberă şi sinceră cu noi. Ne-a dat multe sfaturi valoroase, ca de obicei. Mi-a plăcut că a fost şi o discuție între mame, pe alocuri. Adică s-a discutat, de exemplu, dacă punem poze cu copiii noştri pe blog. De aici se poate extinde pe Facebook. Fiecare şi-a argumentat pro sau contra decizia. Eu pun poze cu cea mică şi îmi asum acest lucru. Dar mi s-a părut puțin ciudat momentul în care am găsit un profil pe Facebook cu pozele mele şi ale copilului meu. L-am raportat la Facebook dar tot ciudat a fost momentul.

Din punctul meu de vedere, cel mai important sfat primit de la Ana a fost să fim sinceri, autentici şi să încercăm să transmitem emoție. Să scriem din suflet. Povestea blogului meu a fost sinceră şi din suflet.

În concluzie, după această ediție Digital Parents Talks m-am decis să încerc pe cât posibil să scriu cu diacritice, să scriu despre ce mă preocupă şi din pasiune dar să țin totuşi cont şi de SEO că parcă aş vrea să fiu şi citită.

Sursa foto: Photography Studio – Kids & Family.

Sursa foto prima fotografie: pixabay.com

4 thoughts on “Povestea blogului – pasiune, diacritice şi SEO”

  1. Îți recomand http://www.diacritice.com/ pentru pus diacritice. Deși, ideal e să te obișnuiești să scrii tu de la început cu diacritice (îți vei mânca nervii la început), te ajută pentru textele scrise pe telefon. Așa fac și eu. Durează un pic mai mult, dar te scutește de niște timp petrecut la laptop.

    Spor la scris.

  2. Eu de pe telefon scriu doar ideea într-o pagină separată pe google drive. Evit să scriu de pe telefon. Imi protejez ochii. Prefer să scriu la pc sau de pe tabletă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.