Lansare SECOMpedia

 • 4 min read

Miercuri, 19 Octombrie, in Oraselul Cunoasterii a avut loc lansarea SECOMpedia un proiect care cuprinde cinci minienciclopedii despre sanatate, dedicate parintilor, pe intelesul copiilor.

20161019_181212

Evenimentul a debutat cu un experiment chimic realizat de domnul Cristian Stancescu prin care am vazut cata caldura emana o bomboana in organismul nostru si ni s-a explicat ca organismul nu o poate gestiona pe termen scurt si o transforma in lipide, adica grasimi. Stiam aceste lucruri dar cand vezi experimentul in fata ta parca te gandesti de vreo trei ori inainte sa mai ingurgitezi inca o bomboana.

Dr. Valeria Herdea, medic primar medicina de familie cu profil pediatrie, Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica ne-a vorbit cu multa caldura despre imunitate si nu numai. Cateva idei expuse de dansa, pe scurt:

 • Imunitatea poate fi innascuta – de la mama sau dobandita dupa boala.
 • A fi sanatos inseamna a avea un sistem imunitar bine pus la punct. Si baza sistemului imunitar sunt anticorpii.
 • Sa ne cunoastem foarte bine copiii si sa ii ajutam sa comunice cu noi si sa se cunoasca pe sine.
 • Putem lucra cu ce ne-a dat natura.
 • Se poate trece peste aproape orice.
 • Preventia este foarte importanta.
 • Analizele se fac cand copilul este sanatos, atunci sunt relevante. Daca mergem cu copilul bolnav la medic atunci si analizele ii pot iesi modificate.

Gáspár György, psiholog clinician ne-a explicat ca parentingul incepe cu noi, parintii. Si pentru constientizarea propriului corp trebuie sa parcurgem trei etape:
1. Recunoasterea. Acceptam ca noi suntem elementul principal care trebuie sa se schimbe si acceptam ca sunt aspecte ale vietii noastre pe care nu le cunoastem foarte bine. Trebuie sa ne intrebam: Care este relatia cu corpul meu? Cum pot asculta mesajele pe care mi le transmite?
2. Analiza. Sa ne gandim cum s-a ajuns aici. Ce bagaj psihologic am de acasa, adus ca mostenire? Il transmit mai departe? De exemplu, cand suntem adolescenti spunem ca niciodata nu vom face ca mama si ca tata. Dar cand ajungem parinti poate facem exact la fel. Trebuie sa ne intrebam daca ne ajuta sau nu bagajul nostru?
3. Revolutia. Inseamna sa indraznim sa facem schimbari. Vedem ce avem si alegem sa facem shimbari. Alegem curajul in locul obisnuintei.

SECOMpedia sunt 5 enciclopedii pe care intai trebuie sa le citeasca adultii si dupa aceea sa le introduca in viata copiilor. Daca vrem sa avem copii constienti si responsabili avem nevoie de parinti la fel.

Cele 5 enciclopedii sunt:

 1. Sistemul imunitar in lupta cu musafirii nepoftiti
 2. Creierul, o masinarie incredibila!
 3. Calciul, magneziul, zincul si alti prieteni ai oaselor mele
 4. Probioticele si prebioticele, supereroii stomacului meu
 5. Fierul, aliatul meu pentru o sanatate… de fier.

Encliclopediile se gasesc in magazinele SECOM si in farmaciile partenere.

20161019_185840
Ghidul din enciclopedii este quokka Zeko care explica pe intelesul copiilor diverse lucruri despre corpul uman si la finalul fiecarei enciclopedii propune si joculete pentru cei mici.

Bebe cand a vazut enciclopediile a fost foarte incantata. Ii plac carticelele mici inca de pe acum. Ne vom uita pe ele pe poze pana mai creste putin si dupa ce face 3 ani o sa incerc sa ii mai explic si cate ceva din ele. Pana atunci am inceput sa le citesc eu si am aflat deja lucruri pe care nu le stiam. De exemplu, stiati ca printre alimentele cu cel mai mare continut de fier se afla ficatul de porc? Eu nu stiam.

Partenerii evenimentului au fost: Mamica urbana, Sloop si Oraselul Cunoasterii.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.