Teleportare din copilaria mea

Copilaria mea a fost in anii ’90 cu jocuri in fata blocului, cu multi prieteni, cu mancat pe apucate, baut apa de la chiuveta, cu jucarii primite doar de ziua mea si de sarbatori, cu haine cumparate din bazar, tot de ziua mea sau de sarbatori si evident ce haine ii ramaneau mici fratelui meu mai mare imi erau pasate mie. Au fost beneficii si dezavantaje evident. Ma bucur ca m-am putut juca in voie, ca mi-am facut prietenii pe viata, ca aveam libertatea pe care copiii de astazi nu o mai au. Nu ma bucur ca nu am tinut cont de ce mancam si asta s-a resimtit in sanatatea mea, ca nu imi permiteam toate jucariile sau hainele pe care mi le doream si asta a generat cateva frustrari ulterioare.
Cum vad situatia acum? Copii crescuti de bone, sau la cresa sau cu o bunica in cel mai bun caz. Parinti mult prea ocupati sa se joace cu ei si mai focusati pe cariera. Parinti care vin acasa si nu stiu cum sa isi paseze copilul unul altuia. Si parintii nostri erau ocupati dar ei rezolvau problema lasandu-ne in fata blocului si strigand dupa noi daca dispaream din raza lor vizuala. Gaseam afara compania altor copii. Din pacate acum nu prea mai poti lasa copilul singur in parc sau in fata blocului. Dar il poti lasa la calculator sau pe tableta sau pe telefon. Si poti sa ii ocupi timpul cu cat mai multe jucarii. Sa isi faca singur de lucru. Ca na, ai si tu viata ta.
Desi jucariile de acum sunt pur si simplu fabuloase. Daca m-as fi teleportat din copilaria mea as fi stat zile bune sa ma joc . Eu am inceput sa ii cumpar fetitei mele jucarii cu care m-as fi jucat eu. Si cu care clar ne jucam impreuna. Inca sunt in concediu de crestere copil si imi este usor sa ii dedic tot timpul ei. Sa ne jucam si sa ne distram toata ziua.

Copilaria mea
Alt plus al vremurilor de acum sunt hainele. Pe vremea noastra nu existau mall-uri unde sa probezi tot ce vrei sau shopping on-line sa poti proba in confortul casei tale si in caz de ceva sa returnezi produsele. Mergeai in bazar si probai haine in spatele tarabei. Nu rade ca si tu faceai la fel. Era un lux cand mergeai la magazinele din cartier. Acum sunt atat de frumoase hainele de copii incat m-as imbraca si eu cu ele. De la bebelusi nu stii ce sa cumperi mai intai.
Deci daca m-as teleporta din anii ’90, din copilaria mea,  in anul 2016 ce mi-ar placea sa port? Cu siguranta cu orice as face mai mare senzatie decat cu treningul lui frate-miu rupt in genunchi si carpit. Desi si ala e de senzatie. Dar mi-ar placea sa ma imbrac cu haine care sa semene cat de cat cu ale adultilor.

Accesul la informatia de acum este o sabie cu doua taisuri. Este benefic pentru copii ca isi pot imbunatati cultura generala,  sunt multe articole informative pe internet, poti socializa dar la cate mizerii circula pe internet, umane si informationale, evident ca ar trebui totusi sa avem grija cum si cat ne expunem copiii mediului virtual. Deci in loc de o tableta aruncata sa il tina ocupat, mai degraba iesim in parc si ne jucam cu ei sau chiar acasa testam din jucariile cumparate.

Ce prefer? Copilaria de atunci (cu libertatea pe care o aveam, cu prietenii mei) cu beneficiile de acum (jucarii, haine, mancare sanatoasa). Se poate?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.