Belgrad

City-break în Belgrad

Despre Serbia, în general, sau Belgrad, în particular, nu știam mare lucru. Nu am avut niciun prieten care să fi mers acolo și să fie încântat sau care să ne fi povestit ceva despre oraș. Toți au fost în trecere și nimeni nu s-a gândit să se oprească în acest oraș frumos. Pentru că prin ochii noștri așa a fost văzut, frumos. Știu că frumusețea stă în ochii privitorului. 🙂

Am plecat o săptămână în concediu cu mașina. Primele trei zile le-am petrecut la Orșova și am plecat de acolo obosiți și cu un gust amar. Am trecut vama pe la Drobeta Turnu-Severin și am făcut o mică oprire la Cetatea Fetislam în Kladovo. Este o cetate Medievală ascunsă parțial de vegetie. Esta plin de flori, de gâze și de șopârle. Ne-am desmortit puțin și am plecat către Cetatea Golubac.

Pe drum, am oprit să admirăm Chipul lui Decebal și de pe partea cealalata a graniței. Îl mai văzusem din vapor cu o zi înainte, dar acum l-am putut admirăm în voie.

Cetatea Golubac este una dintre cele mai frumoase castele văzute vreodată! Drumul către ea este mirific pe malul Dunării. Dar și castelul în sine este extraordinar. Au diferite tipuri de bilete: pentru familii, pentru exploratori care doresc să se urce pe ruine și au echipament adecvat etc…

Chiar pare un castel de prințese cu o priveliște de neratat 🙂

Belgrad

Am mâncat la Zlatna Ribica, înainte de ieșirea din localitatea Golubac. Servirea a fost excepțională, mâncarea foarte delicioasă și multă. Am încercat faimoasa plescaviță sârbeasca care este echivalentul cărnii din 4 burgeri :)) Și aici este o priveliște minunată.

În Serbia ne-am cazat pentru două zile la Opal Belgrade City Center care este situat fix în centrul orașului. Am mers pe jos către toate obiectivele vizitate, nu am folosit mașina sau alt mijloc de transport. Apartamentul era curat, de lux și cei care îl închiriau erau foarte amabili. Când dormea cea mică au început vecinii de deasupra să renoveze. L-am anunțat pe proprietar și aceștia au încetat imediat. Asta înseamnă respect.

Ce poți face 2 zile în Belgrad?

  • Ne-am plimbat prin Cetatea Belgradului Kalemegdan. Este situată în parcul Kalemegdan, un parc foarte mare unde găsești muzeul Militar, terase cu o priveliște divină și lângă el Grădina Zoologică.
  • Am fost la Grădina Zoologică – aici poți petrece liniștit jumătate de zi. Este o grădină zoologică MARE și unde dintre cele mai frumoase văzute de mine. Am văzut girafe, hipopotami, pinguini, elefanți, lei, tigri, lupi, am hrănit căprițe în țarcul lor, Ana s-a jucat la un loc de joacă foarte frumos. Animalele sunt ținute în spații mari și sunt îngrijite.
  • Am mers la Muzeul Nikola Tesla. Pare un muzeu mic pe care îl poți parcurge în câteva minute. Dar datorită ghidului care a făcut că tot ce este în muzeu să prindă viață, la propriu, am stat în muzeu aproape o oră.
  • Am mâncat pește și alte feluri de mâncare sănătoase la terasele din centru. Într-o seară, au venit cântăreți cu instrumentele și ne-au cântat la masă. Atmosfera a fost foarte boemă, mi-a adus aminte de Paris.

Faptul că am mers foarte mult pe jos, m-am relaxat, am mâncat sănătos, în special salate și pește, m-am hidratat și am fost cazată într-un loc frumos m-a ajutat și cu Constipația Călătorului. În sensul că am scăpat de ea 🙂 Cred că foarte mult contează starea psihică. Adică ești în vacanță și se presupune că trebuie să treci pe modul “relaxare” automat. Dar dacă majoritatea condițiilor din jur sunt mult mai slab calitative față de ce am acasă, chiar nu pot. Pentru mine contează un cumul de factori. Sunt fericită că în Belgrad toți factorii au fost pozitivi. 🙂

Belgrad

Iar Ana a fost în Belgrad pe modul alergat frenetic și când obosea dorea în brațe. De obicei, eu alergam după ea iar soțul o ținea în brațe. Pare echitabil, nu?

În Serbia am plătit aproape tot cu cardul Revolut. Am avut totuși nevoie de dinari pentru următoarele: intrarea la Muzeul Nikola Tesla se plătea cash, Ana și-a dorit neapărat o rochie de la un magazin de cartier unde se plătea tot cash, înghețata de pe stradă și ce mai lăsam la restaurante. Nota de plată la restaurante am plătit-o mereu cu cardul.

Belgrad este un oraș frumos unde vă recomand să mergeți. Toți oamenii cu care am interacționat la cazare, la restaurate, magazine, muzee, pe stradă… vorbeau limba engleză și ne-am înțeles cu absolut toți. Orașul arată ca București acum 10 ani, dar centrul are farmecul sau aparte.

Nu am fost în zonele non-turistice pentru că timpul nu ne-a permis, dar ce am văzut a fost foarte frumos. Îmi pare rău că nu am stat mai mult să descoperim și alte zone de interes.

Belgrad

19 thoughts on “City-break în Belgrad”

  1. Tare îmi place să mă relaxez citind impresii de călătorie și să visez cu ochii deschiși cum ar fi să explorez și eu acele locuri. Mulțumesc pentru această experiență, pare un loc minunat!

  2. O poza de poveste, nu am mai auzit de acest castel pana acum. Este renovat recent ? La doar 2 ore de Drobeta este ceva de neratat 🙂

  3. Gradina zoological este foarte frumoasa, am fost si noi in Belgrad acum 2 ani. Au trasnformat foarte frumos cetatea veche in punct de relaxare. Este inconjurata si de un parc foarte frumos.

  4. Foarte frumos, mi-ar placea si mie un city break in orasele lumii. Imi place sa calatoaresc , nu ne-ai spus cam cat ai cheltuit, drum cazare, masa, intrari muzee

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.