izolare in bucuresti

Viață în carantină – prima lună

Trăim vremuri istorice care în mod cert vor fi documentate în cărți, filme, documentare și nenumărate articole. Fiecare generație are provocarea/provocările ei: părinții au trecut printr-o revoluție care a schimbat regimul politic, urmată de hiperinflație, iar bunicii și străbunicii au prins și război, holeră, foamete (cred că cei din urmă nu ar fi așa impresionați de covid-19).

Provocarea generației noastre pare să fie covid-19 (sper să nu urmeze ceva mai urât) iar prima fază în această luptă este izolarea. Izolare care în opinia mea nu se va termina definitiv la 15 Mai (estimez că în următorii 2 ani vom alterna perioadele de carantină cu cele de normalitate).

Prin urmare am încercat să ne facem viata in carantina cât mai plăcută și să compensam lipsa activităților în aer liber. Mai jos o listă cu noile noastre activități, cele mai utile electrocasnice și schimbările făcute în casă:

  • Am realizat destul de repede că hârtia igienică și apa plată nu vor dispărea definitiv de pe rafturile magazinelor (am rămas uimit prima dată când în Lidl nu mai aveau apă plată și hârtie igienică). Totuși să cari apă pentru 3 persoane care nu ies din casă nu este o activitate ușoară. Aproape 6-8 litri pe zi dacă socotim și apa folosită la mâncare și în filtrul de cafea. Pentru a mai scăpa de căratul bidoanelor de apă, la recomandarea unui prieten, am luat o cană Brita. Filtrează apa de la robinet dar tot mi se pare că are un gust specific. Încă mai experimentez cu ea, beau cam 50% din apă folosind această cană. O folosesc în schimb fără ezitare la mâncare și în filtrul de cafea. O altă variantă cu care voiam să experimentez era La Fântâna, dar având în vedere carantina nu aș vrea să vină periodic cineva să schimbe rezerva.
  • Am reamenajat balconul. Avem 2 balcoane, dar unul este folosit ca debara iar celălalt era folosit pentru uscarea rufelor. După ce am lucrat o săptămână de acasă fară să văd soarele, fiindcă erau mereu întinse rufe în balcon, am hotărât să-l eliberez. Am comandat un uscător de rufe, am scos o parte din sârmele atârnate, am curățat balconul și l-am reamenajat. Facem diverse activități pe balcon (pictat, decorat ouă), nu e ca și cum am sta în parc, dar mai compensează din ieșirile la aer liber. La finalul programului de muncă stau 15 minute pe balcon, mă ajuta psihic să fac trecerea muncă-casă precum mă ajuta metroul când eram la birou.
  • împreună cu Ana am plantat în balcon diverse plante pe care le udăm zilnic și urmărim dezvoltatea lor: fasole, ardei, castraveți, căpșuni, roșii, lavandă. Inițial era foarte încântată, dar după 2 săptămâni în care căpșunii nici nu au ieșit la suprafață și-a pierdut răbdarea. Sper să își revină când vede primele căpșune, viata in carantina o să mai dureze ceva timp.
  • Rutina noastră pentru aprilie-octombrie era grădiniță/muncă-parc-casă. În weekend avea 4-6 ore de parc așa că ne-a fost foarte greu când am rămas brusc blocați în casă. Desi a înțeles că nu putem ieși afară decât cu o declarație, dacă avem treabă sau pentru scurte activități fizice, la început se uita pe geam și când vedea oameni afară întreba dacă a trecut virusul. Am început să facem mișcare în casă prin diferite jocuri. Până la urma cel mai bine a prins un program de aerobic pentru copii găsit pe youtube. Este competitivă și încearcă să imite cât mai bine mișcările. Am mai incercat si versiunea noastra de Exatlon, a functionat câteva zile bune.
  • Am terminat de citit mare parte din cărțile care își așteptau rândul de luni bune. Printre puținele ocazii în care am avut timp să și recitesc o carte din adolescență. Încercăm să facem cât mai multe activități educative cu Ana, să se dezvolte pe partea intelectuală dacă fizic va stagna o perioadă.
  • Gătim mult mai mult decât obișnuiam și o implicăm și pe Ana, care este însă mai preocupată de gătit decât de mâncat (totuși s-a îngrășat 500g în carantină). Alternăm gătitul cu comandatul pentru a avea timp liber dar și pentru a diversifica meniul. Ocazional, când o întrebăm de ce la grădiniță mânca singură și acasă nu, ne spune că acolo mâncarea era mai bună :)))
  • Mașina de spălat vase este folosită aproape zilnic. Nu mi-am imaginat că o să fie atât de utilizată și îmi pare foarte bine că nu trebuie să le spăl manual în această perioada. La fel de folositor este espressorul de cafea pe care în mod normal îl foloseam doar în weekend.
  • Fiind blocați în casă am avut timp să facem cam toate schimbările pe care le planificasem în apartament. Am inventariat toate sertarele, am donat sau reciclat ce era în plus, am curățat toată casa etc. Am pregătit tot ce era necesar pentru bebe: scos de la naftalină căruțul, pătuțul, hainele mici ale Anei etc.
  • începând cu ultima săptămână am început să ieșim afară zilnic cu Ana în jurul blocului. După ora 18.00 fiindcă până la ora aceea tot Bucurestiul a găsit o urgență în ridicarea unui colet din oficiul vamal de la parterul blocului nostru. Este foarte fericită și mai mult aleargă decât merge, a înțeles mai bine decât mulți adulți conceptul de distanțare socială. Viata in carantina este mai digerabila acum, gradina din imagini ne-a tinut loc de parc în tot acest timp.

Voi cum v-ați adaptat la noul stil de viață? Ce schimbări ați făcut sau ce recomandări aveți pentru viata in carantina ?

PS: este un articol mai lung cu unele detalii relevante doar pentru noi fiindcă vreau să rămână ca amintire din această perioadă, să vadă copiii prin ce am trecut când erau mici :))

5 thoughts on “Viață în carantină – prima lună”

  1. noi avem voie sa iesim si cu stam in zona verde, am gasit ore (tarziu si dim devreme) sa nu ne intersectam cu lume. Apa consumam numai brita, masina de vase zilnic si inainte si acum ( eu de cativa ani fac pachete pt pranz pt toti, inclusiv la afterschool) asa ca sunt obisnuita, ba chiar mi-e mai simplu ca unele pranzuri tot ciorba servesc:))

    ce urasc e ca mereu e chiuveta plina si vase pe masa. Imi stau pe creier ca muncesc si cand ridic ochii le vad de peste laptop. o sa ma intorc sa stau cu spatele la ele :))))). Sotul bea 2 cafele deci are 2 cesti, plus 2 cani de ceai, asa ca imi depozitea 4 cani pe zi. Si urasc sa le vad!!

    Sa va fie de bine amenajatul balconului. Face diferenta la moral. Noi am scos masa de picnic si scaunele pe balcon. Picnic nu mai facem curand, asa ca ne desfasuram pe balcon, desi asta noapte au fost 3 gr brrrr …le-am zis colocatarilor ca la cum se anunta anul, punem cortul in spatele blocului.

    1. La noi nu se vad vasele din chiuveta. Oricum m-am obisnuit sa le pun acum in masina de spalat, initial (cativa ani) tot le mai spalam don reflex :))))
      Ti-am urmarit plecarile in camping de 2-3 ani si anul acesta cred ca voi merge si eu 2 nopti cu cea mare, undeva la munte. Nu avem infrastructura de camping dezvoltata ca la voi dar avand in vedere ca este prima experienta nu am mari asteptari. Sigur o sa ne placa.
      Ne mai gandeam la o rulota de inchiriat dar preturile sunt 100-150 eur pe noapte, mi se par destul de piperate.

  2. Parti bune: economie, curatenie, simplificarea vietii, odihna, gatit in casa, atributii reduse la job, mai mult timp liber.

    Parti rele: teama de imbolnavire, izolarea, gradinita online.

    1. Adevarul este ca a fost o pauza de la viata sociala activa cu aniversari, botezuri, nunti, evenimente, restaurante etc. La job nu s-a schimbat nimic, prioritatile si deadlineurile au ramas aceleasi chiar si in perioada asta.

  3. 3 grade?:)))

    La noi e bine acum, in casa noaptea sunt 24 de grade si nu ne mai facem griji daca e putin sau nu pentru bebelus.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.