Stima de sine

Am stimă de sine și vreau să o transmit mai departe

Când primesc un compliment, spun “Mulțumesc”. Când îmi este recunoscută munca, povestesc cum am făcut să ajung acolo. Când îmi spune cineva că am slăbit, îi povestesc că încerc să fac sport cât de des pot, că încerc să mănânc sănătos și ce mai fac să ajung într-o formă fizică de care eu să fiu mulțumită. Asta nu înseamnă că sunt încrezută, arogantă sau că nu sunt smerită, așa cum ar trebui să fie creștinii. Pur și simplu înseamnă că încerc să îmi construiesc încrederea de sine și încerc să îi transmit și fiicei mele încredere în sine.  Că am o mândrie sănătoasă, mă gândesc că sunt cea mai bună variantă a mea acum. Sau cel puțin încerc să fiu, lucrez la asta.

Cu aceste gânduri am plecat de la Social Media for Parents 2017, după discursul Uraniei Cremene.  Au fost enumerate trei concepte:

  • Stima de sine – ce simțim noi față de propria persoană
  • Imaginea de sine – cum ne percep ceilalți – de exemplu prin like pe Facebook
  • Ego-centrismul – nevoia de a primi confirmări continue. Cu cât nevoia de confirmare este mai mare, cu atât încrederea de sine este mai mică.

Stima de sine Stima de sine

Noi ne naștem cu stimă de sine. Inițial, copiii nu vor să schimbe nimic la ei. Și nici nu ar trebui. Ei se iubesc fix așa cum sunt. Dar, din cauza etichetelor pe care le primesc în societate, ajung să nu se mai simtă confortabil în pielea lor. Noi nu trebuie să creștem stima de sine a copiilor noștri, ci trebuie să o păstrăm. Iar atunci când este zdruncinată de cineva, trebuie să o restabilim.

Noi, ca adulți, trebuie să ne concentrăm pe sine, nu pe imaginea altora. Să fim autentici. Nu avem nevoie de confirmare din afară, pentru a ști cine suntem. Iar asta trebuie să le transmitem și copiilor noștri.

Social Media for Parents este cel mai important eveniment de parenting blogging din România. A fost prima mea participare și chiar nu știam la ce să mă aștept, după cum am și mărtusit înainte de eveniment. Evenimentul a fost compus din trei sesiuni, cu două pauze între ele. Primele două sesiuni au conținut informații dedicate tuturor părinților, iar cea de-a treia a fost un blog talk. Puteți urmări înregistrarea evenimentului aici. Pentru că primele două sesiuni sunt de interes general, iar informațiile sunt foarte valoroase.

Stima de sine Stima de sine

După discursul Uraniei Cremene din prima sesiune de comunicare, în pauză, am socializat cu bloggeri pe care îi citeam și pe care, poate că nu i-aș fi abordat în mod normal. Dar am mers să mă prezint și m-am simțit mult mai bine după ce am schimbat câte cuvinte despre noi și despre copiii noștri. Și mi s-a mai întărit și încrederea în mine când oamenii păreau să știe cine sunt. Sau cel puțin mimau bine lucrul acesta. :)) Am crescut și stima de sine a blogului. 🙂

Sursa foto articol aici.

2 thoughts on “Am stimă de sine și vreau să o transmit mai departe”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.