📖Dacă tot a venit frigul și petrecem mai mult timp în interior, zic să vă mai las câteva sugestii de cărți pe care le-am citit în 8 luni. L-am (re)descoperit pe Fredrik Backman, din ale cărui cărți putem trage multe învățături la orice vârstă ne-am afla, am citit câteva cărți ce se pot transforma ușor în comedii romantice, dar și cărți cu ceva impact emoțional.
📖 “Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău” – Fredrik Backman

📖 “Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău” – Fredrik Backman e o carte-balsam pentru suflet pe care nu o mai lași din momentul în care începi să o citești. Și cele peste 450 de pagini nu te sperie deloc pentru că curg rapid.
📖 Elsa este o fetiță inteligentă, de aproape 8 ani, fără prieteni și care suferă de bullying la școală. Singura persoană care o înțelege și care îi inventează povești cu supereroi este bunica, fost medic-chirurg în zonele de război. Dar bunica moare și îi lasă nepoatei o scrisoare-misiune cu o vânătoare de comori.
“Elsa își amintește că bunica zicea mereu că《poveștile cele mai bune nu sunt niciodată întru totul adevărate ori întru totul născocite》. Căci, pentru bunica, nimic nu era doar una sau alta. Poveștile erau sută la sută reale și, în același timp, sută la sută scorneli.”
📖 “Britt-Marie a fost aici” – Fredrik Backman

📖 “Britt-Marie a fost aici” – Fredrik Backman este despre un personaj din cartea “Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău” și este o carte atât de frumoasă încât am citit-o aproape instant.
📖 Britt-Marie este o femeie de 63 ani, care nu a avut un loc de muncă în ultimii 40 de ani și acum află că soțul o înșală. Ea decide să plece de acasă, să se angajeze și să înceapă o nouă viață. Îmi plac mult cărțile lui Fedrik Backman deoarece oferă o altă perspectivă asupra vieții, sunt pline de învățăminte și oferă un calm aparte.
“Erau altfel de oameni la vremea aceea, Britt-Marie nu știe dacă ea a fost prima care s-a schimbat sau dacă el. Nu știe care e partea ei de vină. Așa că e gata să răspundă că ea e vinovată pentru tot, doar să-și recapete viața obișnuită.”
📖 “Scrisori către Monica (1951-1958)” – Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu

📖 “Scrisori către Monica (1951-1958)” – Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu e o colecție de scrisori trimise de către o mamă aproape zilnic fiicei ei, Monica Lovinescu, la Paris.
📖 În perioada comunistă, expeditoarea îi povestește fiicei sale despre degradarea vieții, despre frica de a nu fi arestată (lucru care se va întâmpla) și își exprimă destul de liric dorul față de fiica sa (pe care nu o va mai revedea niciodată). E o carte apăsătoare, volumul al doilea, dar poate fi înțeleasă ușor, chiar dacă nu l-ai citit pe primul.
“Amintirea noastră comună despre sărbători avea gheare încovoiate și ascuțite care se înfigeau sălbatic în rana sângerândă a absenței.”
📖 “Skip to the End” – Molly James

📖 “Skip to the End” – Molly James este unul dintre cele mai frumoase romane de dragoste citite de mine în ultimul timp. Este actual, haios, ușor de citit.
📖 După primul sărut, Amy are o viziune și își vede viitorul alături de partener. Practic, vede cum se sfârșește relația. Dar la nunta prietenei sale se sărută cu 3 bărbații, iar unul dintre ei este alesul. Doar că de la alcool, a uitat care este. 😁
“Imagine if I could rewind to the night before the wedding and not drink so much so I can actually knew which was my guy. Then again, would I have kissed any of them sober?”
📖 “La cumpărături în Las Vegas” – Sophie Kinsella

📖 “La cumpărături în Las Vegas” – Sophie Kinsella e o carte chick lit, continuarea altor cărți din serie, pe care probabil le-am citit în urmă cu vreo 10-15 ani și le-am și uitat esența. Nu că ar avea vreuna. 😄 Apropo, mai citește cineva cărți de genul? Eu citeam prin facultate.
📖 Eroina cărții este o dependentă de cumpărături, care se tratează. Ea pornește în căutarea tatălui ei și a soțului celei mai bune prietene (care aparent au dispărut) într-o aventură cu autorulata alături de familie și prieteni. E o carte superficială, super lejeră, de relaxare.
“Singurul dezavantaj al unei excursii cu autorula e partea legată de drumul în sine. Toate celelalte sunt super – rulota, popasurile, priveliștile, muzica coutry. Însă drumurile sunt un adevărat chin. Sunt prea lungi.”
📖 “Connemara” – Nicolas Mathieh

📖 “Connemara” – Nicolas Mathieh era la raftul de bestseller în aeroportul din Paris alături de cartea lui Musso. Și am zis să o iau, că trebuie să fie ceva ok. Din păcate pentru mine, cartea este plină de expresii tipice franțuzești (pe care nu le stăpânești dacă nu locuiești o perioadă acolo) și are o destule cuvinte pe care nu le cunoșteam. Așa că am folosit ceva google translate. Dar nu m-am lăsat. Iar după câteva sute de pagini, m-am obișnuit.
📖 Cartea are două personaje principale în vârstă de aproape 40 ani, care își trăiesc viața diferit: Hélène o mamă a două fetițe, căsătorită și cu o carieră de succes ce are viața aparent “perfectă”, dar cu multe sacrificii. Christophe un tată singur ce locuiește cu tatăl său, vinde mâncare de căței și îi place să petreacă alături de prietenii din copilărie. Cei doi se întâlnesc și au o aventură.
“Il tomba sur 《Les Lacs du Connemara》et revit sa mère dans son tablier à fleurs, occupée à écosser les petits pois un dimanche matin, Sardou à la radio pendant qu’il dessinait un château fort, et le printemps par la fenêtre.”
📖 “Două cărți și o vacanță” – Emily Henry

📖 “Două cărți și o vacanță” – Emily Henry este o carte atât de slabă, după gustul meu, încât nu merită o recenzie. Dar dacă tot m-am străduit să citesc cartea asta plină de clișee expirate… O tânără scriitoare se mută în casa de vacanță a tatălui ei decedat (casă pe care o împărțea cu amanta) și vecinul ei este fostul ei coleg de facultate care este singur, arătos și un scriitor cu mai mult succes ca ea.
📖 “Furia” – Alex Michaelides

📖 “Furia” – Alex Michaelides este cartea perfectă pentru vară. Am început să o citesc în avion în drum spre casă și în câteva ore am terminat-o. Este o carte PLINĂ de răsturnări de situație, captivantă, un thriller bun din punctul meu de vedere.
📖 Acțiunea se petrece atât în Londra cât și pe o insulă privată din Grecia. Insula este deținută de o fostă vedetă de cinema care își invită familia și câțiva prieteni apropiați să petreacă vacanța de Paște pe insulă. Dar acolo are loc o crimă.
“Vântul e o pacoste pentru acea parte a lumii. O lovește în tot timpul anului; nu continuu, nu cu aceeași intensitate, însă din când în când se înfurie și se năpustește peste apă, izbind insulele. Bunica lui Agathi numea vântul din Marea Egee to menos, care înseamnă “furia”.
📖 “Zilele abandonului” – Elena Ferante

📖 “Zilele abandonului” – Elena Ferante. Este o carte psihologică, tristă, apăsătorea despre o mamă de doi copii care este părăsită de către soț.
📖 Romanul este destul de intens și personajul reușește să îți transmită destul de bine starea de psihoză și de pierdere a contactului cu realitatea în care ajunge după ce soțul a plecat și a lăsat-o să aibă grijă de cei doi copii și de câinele familiei, pe care ea nu și l-a dorit niciodată.
“Nu dădeam palme, nu dădusem niciodată, cel mult amenințam că le dau. Dar poate pentru copii nu e nicio diferență între amenințări și fapte.”
📖 “Schimb de vieți” – Beth O’Leary

📖 “Schimb de vieți” – Beth O’Leary. Am luat cartea pentru titlu, că mi s-a părut drăguț. Și cartea este drăguță, relaxantă și ușor de citit.
📖 O tânără de 29 de ani este obligată să își ia concediu de două luni de la job și decide să facă schimb de case cu bunica ei în vârstă de 79 de ani, proaspăt divorțată. Tânăra ajunge la țară în Marea Britanie și se va ocupa de micile proiecte rurale ale bunicii, iar bunica la Londra unde își va căuta dragostea.
“Schimb de vieți. Tu vei merge la Londra! Vei încerca să ieși la întâlniri în oraș, vei avea aventura ta…îți vei aduce aminte de cine erai înainte să îl cunoști pe bunicul Wade. Și eu voi veni aici. Mă voi deconecta puțin la țară, voi încerca să – să procesez tot ce s-a întâmplat și mă voi ocupa de micile tale proiecte.”
📖 “Frumoasele străine” – Mircea Cărtărescu

📖 “Frumoasele străine” – Mircea Cărtărescu este o carte amuzantă, pe care nu am mai vrut să o las din mână până nu am terminat-o. Cred că o am de la un schimb de cărți. Mi-ar fi plăcut să refac poza de pe copertă cu Sena, dar atât s-a putut astăzi, cu Dâmbovița. 😁
📖 Cartea cuprinde trei povești care pornesc de la un sâmbure (mai mare) de adevăr despre condiția scriitorului român. Ne sunt povestite întâmplări trăite de autor într-o notă tragi-comică. Am râs destul de mult în timp ce am citit cartea.
“În fiecare an, francezii[…] închid ochii și rotesc globul pământesc, țintind cu un ac un loc la-ntâmplare și sperând că au nimerit pe uscat. Aleg astfel în fiecare an câte-o țară și invită o duzină de inși de-acolo, mai poeți, mai prozatori, pe care să-i plimbe prin toată Franța, arătându-i publicului doritor de senzații tari. Această cutumă poartă numele de Belles Étrangères, frumoasele străine.”
📖 “Quelqu’un d’autre” – Guillaume Musso

📖 “Quelqu’un d’autre” – Guillaume Musso este cea mai recentă carte a autorului pe care soțul mi-a luat-o din ultima lui delegație. Alături de ea am mai primit un parfum și ciocolată.
📖 O moștenitoare a unei celebre familii italiene este ucisă. Thrillerul este scris în stilul clasic al autorului, din mai multe perspective: a victimei, al soțului ei, a presupusei amante a soțului și a polițistei care investighează cazul. Și fiecare spune altă versiune a poveștii. Este un roman plin de răsturnări de situație, de la prima la ultima pagină. Până la ultimul paragraf, aș spune.
“Pendant ces mois où elle agonisait, je m’étais sentie si pleine de vie, jolie, solaire. Comme si nos deux énergies fonctionnaient selon le principe des vases communicants. Comme si j’avais profité de sa maladie pour lui pomper ses forces vives.”
📖 “Nu te lăsa” – Glennon Doyle

📖 “Nu te lăsa” – Glennon Doyle. Cred că v-am mai spus că am obiceiul să merg cu Ana prin librării și să ne luăm cărți. Iar ea citește mult mai mult ca mine în această perioadă. Are permis la biblioteca școlii de unde împrumută cărți, mai împrumută și de la After, mai face schimb de cărți cu colegii și mă bucur enorm că citește.
📖 Eu am ales o carte să aleg ceva, să nu zic că îi cumpăr doar ei. Cartea este un fel de colecție de articole de blog, experiențe personale ale unei mame cu trei copii, fostă alcoolică, fostă bulimică și cu boala Lyme. Nu pot spune că m-a impresionat cartea. A fost destul de plictisitoare.
“De obicei, când cineva îmi pune o întrebare legată de creșterea copiilor, o transform într-o întrebare despre adulți. “Cum îmi încurajez copilul să fie mai bun cu ceilalți?” devine: “Cum devin eu un om mai bun cu ceilalți?” După ce am terminat cea de-a șaisprezecea carte de parenting care le contrazicea pe celelalte cinsprezece citite înainte, am renunțat să mai încerc să devin un părinte mai bun și am hotărât să încerc să fiu o persoană mai bună.”
📖 “Cerberus” – Marius Albert Negruț

📖 “Cerberus” – Marius Albert Negruț. Am primit cartea la un schimb de cărți și m-a încântat că este scrisă de un autor român, contemporan.
📖 Fiica de 18 ani a personajului principal fuge de acasă cu iubitul și apoi ajunge să fie vândută în Turcia. Romanul te ține în priză de la prima la ultima pagină și ai să vezi până unde a ajunge un tată pentru fiica lui. Deși este o carte dură, aș recomanda-o părinților de adolescenți și adolescenților.
“Nu înțelegea, de ce nu are încredere în ea?! Cum de părintele iubitor, care o crescuse cu atâta dragoste, se transformase în ultimii ani într-un cerber care-i controla orice mișcare?! Când va înțelege și el că nu mai e copil, ba din contră?! Împlinea 18 ani!”
📖 “Exodul mamelor” – Liliana Nechita

📖 “Exodul mamelor” – Liliana Nechita este un proiect special al revistei Avantaje ce cuprinde mărturiile unei mame plecate la muncă în Italia pe la începutul anilor 2000. Am primit cartea la Revista Avantaje în urmă cu ceva timp.
📖 Cartea este o confesiune a autoarei despre realitate crudă din Italia. Despre modul oribil în care erau tratați românii, despre dificultatea de a-și găsi un job, o locuință și de a trăi o viață decentă. Dar și viața în România în acea perioadă era plină de neajunsuri, așa că mulți români erau obligați de circumstanțe să plece la muncă în străinătate.
“Nu e acea inimă largă a românului. Nu e plăcerea de a te bucura de o gustare, de un ceai băut împreună. Parc-ar fi o tortură. Acei oameni nu sunt bucuroși de a împărți nimic cu nimeni. E în natura lucrurilor.”
📖 “Când corpul spune nu” – Gabor Maté

📖 “Când corpul spune nu” – Gabor Maté este primită de ziua mea de la soț. Cartea este despre relația dintre corp și minte și cum îți poate influența stresul viața.
📖 Dacă ai și cea mai mică urmă de ipohondrie, nu îți recomand cartea. În carte sunt prezentate diferite cazuri de persoane cu boli cronice sau autoimune și se face o analiză a vieții lor și a stresului ascuns care ar fi putut duce la aceste afecțiuni. De exemplu, se presupune că o tânără mamă în vârstă de 27 de ani a dezvoltat cancer mamar (care i-a provocat decesul) din cauza relației deficitare cu mama sa.
“Cancerul, SLA, scleroza multiplă, artrita reumatoidă și toate celelalte boli apar în cazul persoanelor care nu au un simț puternic de independență. Pot fi foarte împliniți în arte sau din punct de vedere intelectual, dar nu au respect față de sine la nivel emoțional. Ei trăiesc reacționând față de ceilalți, fără să simtă vreodată cu adevărat cine sunt.”
📖Prin filtrul personal, consider că o carte este bună dacă nu o mai pot lăsa din mână. Dacă trag de mine să o citesc și durează luni de zile să o termin, clar nu este pe gustul meu. Sau poate nu am eu capacitatea de a o înțelege. Ce ai mai citit bun în ultima vreme?