Poartă mască!

Poartă mască!

Când scriu acest articol nu este OBLIGATARIU să purtăm mască de protecție atunci când ieșim din casă. Dacă nu este obligatoriu, asta nu înseamnă că nu este și necesar. Sincer, pe mine m-au bulversat inițial recomandările autorităților de a purta mască DOAR DACĂ EȘTI BOLNAV. Cu toții știm din perioada epidemiilor de gripă că o mască te protejează de oamenii bolnavi. Chiar dacă tu ești sănătos. Dacă stai lângă un om cu “o simplă viroză” o poți lua foarte ușor dacă niciunul dintre voi nu se protejează cu o mască. Am pățit-o!

La noi nu este “cultura” de a ne proteja cu ajutorul unei măști. Eu îmi apreciam foarte mult colegii de serviciu care purtau mască atunci când erau răciți. Poate după pandemie aceasta va fi noua normalitate. Înainte de pandemie, mulți se uitau ciudat la persoanele care purtau măști de protecție. După, sper să devină ceva uzual.

Studiile științifice au demonstrat că purtarea unei măști oprește răspândirea a 95 până la 100 % din virușii pe care oamenii îi pot răspândi prin respirație, strănut și tuse. Perioada în care un om este cel mai contagios este chiar în primele zile când nu prezintă niciun fel de simptom. De aceea este esențial să purtăm toți mască.

Poartă mască!

Din păcate, în momentul de față nu se găsesc măști de protecție în farmacii sau magazine. Iar ce se mai găsesc în online au prețuri exorbitante. Sper să ajungă și la noi cât mai repede măști pentru a ne proteja.

Până atunci, chiar și o mască făcută acasă este mai eficientă față de nimic. Sunt foarte multe tutoriale pe internet despre cum să îți faci singur o mască acasă. Eu nu sunt foarte pricepută, dar am apelat la un atelier de croitorie. Am comandat măști pentru toată familia la 5 lei bucata, le-am spălat la 60 de grade, le-am călcat și le vom purta. Mai am câteva măști de unică folosință achiziționate la un preț oarecum decent din perioada în care cea mică a avut gripă (fix înainte de covid-19) și pe care le mai refolosim. Știu că NU ESTE IGIENIC dar vă las mai jos un video despre cum putem refolosi măștile de unică folosință:

Părerea mea este că la începutul pandemiei nu exista un stoc suficient de măști pentru toți, de aceea informațiile au fost că nu este necesar să porți mască. Dar dacă te uiți, de exemplu, la pozele din perioada pandemiei cu gripa spaniolă, sau la poze din timpul pandemiei din Asia sau la orice film despre pandemii, TOȚI POARTĂ MASCĂ! De unică folosință, medicinală, din bumbac, o batistă, o eșarfă, CEVA CARE SĂ ÎȚI PROTEJEZE NASUL ȘI GURA.

În concluzie:

  • Stăm în casă
  • Cu toții trecem prin asta, haideți să oprim împreună răspândirea virusului!
Poartă mască!

3 thoughts on “Poartă mască!”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.