Atena cu copii

3 zile în Atena cu un copil de (aproape) 4 ani și însărcinată

Atena este un oraș care figura de mult timp pe lista nostră de orașe de vizitat datorită istoriei sale impresionante. Așa că atunci când am văzut (prin luna mai) o ofertă de zbor la Tarom, am cumpărat-o imediat.

Drumul până în Atena

De la “ofertă” la “ofertă” biletele de avion cresc ca și preț și se reduc ca și servicii oferite. Tarom era una dintre companiile mele de transport aerian favorite, dar după ultimile zboruri, încep să am alte preferințe. Diferența dintre ea și un low-cost ajunge să fie bagajul de cală… Am zburat cu un avion mic, înghesuit, în care dacă vecinul din față își lăsa scaunul pe spate, nu aveai loc să repiri. Am zburat la dus la ora prânzului și la întors la ora cinei. Cu ambele ocazii am primit un mini sandviș cu cașcaval și castravete, iar când cea mică a cerut un pahar de apă suplimentar, l-a primit cu o sprânceană ridicată.

Zborul a durat o oră și 20 de minute și a fost ok. Anei îi place foarte mult să zboare, în avion s-a uitat pe niște cărticele cu stickere și pe geam. Ei îi place să ia masa în avion și chiar ne este dor de o masă ok în avion. Știu că zborul a fost scurt, dar fiecare cu plăcerile lui.

De la aeroportul din Atena am luat un tren/metrou care a costat 10 EURO/adult și a fost gratis pentru Ana și care ne-a lăsat la stația de metrou Monastiraki, locul unde am fost cazați.

Atena
In metrou, obosite dar nerabdatoare sa ajungem.

Cazarea

Ne-am ales o cazare în centrul orașului, la sugestia prietenilor care au mai fost prin oraș. Am ales zona Monastiraki, care este un fel de Centrul Vechi al nostru. Terase și cluburi la parterul unor clădiri vechi.

Ne-am cazat la Sandra Stay, un apartament foarte frumos găsit pe booking. Apartamentul este mobilat frumos, are o cameră, baie, un living și un balcon imens cu o priveliște minunată către Acropole. Adică putea fi și apartamentul urât, dar priveliștea merita toți banii. Este incredibil de relaxant să stai să bei o cafea și să vezi principalul edificiu de cult al Atenei.

Planul de acasă era ca unul dintre noi să doarmă în living și celălalt cu Ana în dormitor. Dar la insistențele Anei am dormit toți 3 toate cele 3 nopțile cât am fost cazați, împreună în dormitor. Acasă Ana are camera ei și dormim separat. 🙂

Vremea și cum ne-am simțit în Atena

Când ne-am luat biletele de avion în luna mai nu aveam cum să preconizez că voi fi însărcinată. Era ceva ce îmi doream să se întâmple, dar nu era ca și cum aș fi putut controla acest lucru. Când am plecat în Atena am intrat în săptămâna 15 de sarcină, deci eram relaxată în al doilea trimestru. Grețurile și stările de vomă m-au mai lăsat, iar în concediu m-am simțit foarte bine. Nu mai sunt eu cu energia la maxim ca de obicei, dar am fost bine, iar o ieșire din viața normală mi-a prins foarte bine. Pentru controlul din aeroport, mi-a dat medicul o adeverință prin care se menționa săptămâna de sarcină, faptul că pot zbura cu avionul dar nu pot trece prin scanerul cu raze x.

Temperaturile au fost în jur de 20 de grade în luna noiembrie. Era de bluză/tricou. Într-o singură zi din cele 3 a plouat câteva ore și atunci ne-am luat gecile pe noi, temperatura era în jur de 10-15 grade. Dar vă recomad să vizitați orașul toamna/primăvara.

Ce am vizitat în 3 zile în Atena

Am ajuns vineri seara și ne-am plimbat puțin prin zona Monastiraki, am luat masa la un local și cam asta a fost.

Prima zi în Atena

Am mers direct către Acropola din Atena pentru că era o zi frumoasă și aveam energia la maxim. Am plecat din piața Monstiraki, ne-am oprit în drum la Biblioteca lui Hadrian și am vizitat-o, am urcat pe jos prin Plaka și am ajuns la Acropolă. Este un drum ușor de făcut pe jos, l-am făcut eu însărcinată și Ana care are 4 ani.

Am vizitat: Acropole, templele Partenon și Erehteion, ambele dedicate zeiței Atena. Tot acolo este și teatrul lui Dyonisos. Priveliștea de sus este minunată, singura mea sugestie este să aveți încălțăminte antiderapantă. Pe jos este marmură și se alunecă foarte mult. Am fost puțin stresată să nu cad și să îmi lovesc burta, aveam o pereche de pantofi de piele care nu aveau talpa antiderapantă. Am fost foarte atentă și nu am pățit nimic.

De la Acropole, am coborât pe jos până la Muzeul Acropole, care este cam la 20 minute de mers pe jos. Muzeul Acropolei este construit în 2007 pe o structură din sticlă ce adăpostește cele mai prețioase comori din templele de pe Acropolă. Muzeul este impresionant, are multe exponate și este foarte bine întreținut.

După atâta mers, am mâncat ceva și am culcat-o pe Ana de prânz. Deși suntem în concediu, vrem să îi respectăm cât de cât programul.

După prânz, ne-am continuat plimbarea pe jos, din zona Monastiraki am văzut Vechea Agora și Templul lui Hefaistos. Ce este frumos la obiectivele turistice din Atena este că dacă nu dorești să achiți un bilet să vezi sit-ul din interior, le poți vedea foarte frumos de afară, gratis. Adică te poți uita prin gard foarte frumos. Biletul este câțiva EURO. Și alt lucru, în centru, poți vedea Acropole din diferite unghiuri. Cam de oriunde, îl vezi.

A doua zi în Atena

În prima parte a celei de-a doua zile, a plouat. Așa că am ales să facem un mini-tur al orașului cu un trenuleț care ne-a plimbat tot prin centru și din care am văzut câteva obiective turistice. Am făcut asta pentru Ana, ea și-a dorit și a fost foarte încântată. Apoi am luat un uber până la Muzeul Hellenic pentru copii. Doar că era duminică 10 noiembrie 2019 și avea loc Maratonul din Atena, iar majoritatea străzilor erau închise. Domnul cu taxi-ul ne-a lăsat undeva “mai aproape” iar noi am mers cam 20 de minute, pe jos, până la muzeu. Am trecut chiar pe la impresionanatul lor stadion și am vazut o mare parte din participanții la maraton.

Muzeul Hellenic pentru copii este un muzeu gratuit pentru copii. Un fel de loc de joacă gratuit cu diferite camere: bucătărie, supermarket, camera de muzică etc unde Ana chiar s-a distrat. Ana a participat și la un atelier pentru care am plătit 4 EURO unde s-au desfășurat diverse experimente științifice.

După aceea, am revenit iar pe jos către cazare, dar pe drum ne-am oprit și am vizitat și Templul lui Zeus și am trecut prin Poarta lui Hadrian.

Apoi am mâncat, am culcat-o de prânz pe Ana și noi ne-am băut un capucino pe șezlogul din balcon. Seara am făcut puține cumpărături prin zona Monastiraki și, pe ultima sută de metri, am luat un uber și am fost să votăm. La secția de vot din Atena eram doar noi, am votat într-un minut. UBER este integrat cu serviciul lor de taximetrie, practic chemi un taxi prin aplicație, scapi de indicații și plata cash. Înainte să accepți cursa primești și o estimare de preț. Nu știu tariful exact dar toate cursele făcute în oraș au avut cost mic (4-5 EUR). Singura cursă scumpă a fost în afara orașului când am mers la Zoo și am plătit și taxa de autostradă etc.

Atena
Am votat!

Pe drumul înapoi la cazare m-am bucurat că ne-am cazat în centrul Atenei. Adică, centrul Atenei este PLIN de GUNOAIE, OAMENI CARE DORM PE STRĂZI, CERȘETORI, MIZERIE, dar în restul orașului nu știu dacă mă mai plimbam eu așa mult seara. Pe la stațiile de metrou era plin de persoane dubioase, iar eu nu sunt o persoană care se sperie ușor de persoanele dubioase.

A treia zi în Atena

În cea de-a treia zi am mai făcut puține cumpărături apoi ne-am luat bagajele (pentru că, din păcate, nu le puteam lăsa după ora 12 la cazare) și am plecat către Grădina Zoologică. Am luat metroul până la stația Doukissis Plakentias și apoi un uber până la Grădină Zoologică (care este în afara orașului, la 15 minute de aeroport). La Grădină Zoologică ne-am putut lăsa bagajele undeva și au fost păzite foarte bine.

Atena
In metrou

Grădină Zoologică din Atena este foarte mare, animalele sunt îngrijite, au spațiu destul de mult și chiar poți petrece acolo o jumătate de zi (ca in Belgrad). Sau mai mult dacă îți plac cu adevărat animăluțele. Au show-uri cu diferite animăluțe la ore fixe, noi am prins cu delfini și cu păsări. Sunt zone în care te poți plimba printre animale, le poți hrăni, te poți juca cu ele: printre căprițe, iepuri, ponei, lemuri. Au un restaurat unde nu pot spune că aveau multe variante pentru prânz, dar mâncarea a fost bună. La final, toți trei am plecat incredibil de obosiți dar foarte încântați, am luat un taxi și am ajuns în aeroport.

Sunt convinsă că mai erau MULTE de făcut în Atena, dar sunt mulțumită de ce am făcut însărcinată și cu un copil de (aproape) 4 ani. Ana a fost foarte fericită, a văzut multe locuri noi și a înțeles încă o dată de ce trebuie să învețe limba engleză. 😛 Când ne-am luat biletele în luna mai mă gândeam cum voi mânca doar fructe de mare, dar acolo am mâncat salate grecești, pește, vinete și dovlecei asezonate cu multe dulciuri. Mâncarea nu pot spune că m-a dat pe spate, dar nici nu sunt într-un moment ok din punct de vedere al poftei de mâncare pentru a mă da cu părerea. Grecii sunt ospitalieri vorbesc bine limba engleză, îți oferă o apă plată gratis sau un desert, când cumperi ceva din magazin un dulciulet, sunt amabili mai ales cu copiii. Este un oraș frumos din punct de vedere al încărcăturii istorice, dar nu este un oraș în care mi-ar plăcea să trăiesc.

Atena

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.